Siirry sisältöön

Tuoreet kankaat ja varsinkin lehtomaiset kankaat kehittyvät helposti sekametsiksi ja ovat luonnostaan yleensä sellaisia, vaikka istutettaisiin vain yhtä havupuulajia.

– Kuvion kasvupaikkaominaisuuksia tehokkaasti hyödyntämällä voidaan sekametsä perustaa kustannustehokkaasti, neuvovat metsäasiantuntijat Esa Halonen ja Kari Laiho Metsänhoito­yhdistys Lounametsästä.

Sekametsän kasvatus on nykyään lähes kaikkien metsänhoitopalveluja tarjoavien toimijoiden palveluvalikoimassa. Kasvupaikan sen salliessa viljellään kuusta ja mäntyä samalla kuviolla, ja kuusen rinnalla kasvatetaan myös koivua.

– Metsänviljelyssä eri puulajien käyttöä toteutetaan aiempaa enemmän metsikkökuvion sisällä mikrokuviotyyppisesti. Rehevien kuvioiden sisällä karummat kumpareet viljellään männylle eli männyt mäkiin ja kuuset notkoihin. Istuttamisen ohella männyt voi myös kylvää, Halonen sanoo.

– Yleensä koivua tulee luontaisesti vähintäänkin riittävästi, joten sitä ei tarvitse erikseen viljellä, Laiho painottaa.

Lehtipuut lisäävät metsän monimuotoisuutta. Rauduskoivu varttuu hyvällä kasvupaikalla nopeasti tukkikokoon, metsäasiantuntija Esa Halonen sanoo.
Lehtipuut lisäävät metsän monimuotoisuutta. Rauduskoivu varttuu hyvällä kasvupaikalla nopeasti tukkikokoon, metsäasiantuntija Esa Halonen sanoo.

Kaikki alkaa hakkuusta

Uudistushakkuu lisää valon määrää, jolloin lehtipuut saavat mahdollisuuden kasvaa. Hyvä suunnittelu on sekametsää tavoiteltaessa tärkeä lähtökohta.

Jos toivotaan siemensyntyistä lehtipuuta, uudistusalalle tulee tehdä riittävän voimakas maanmuokkaus. Pioneeri­puut koivu ja haapa saavat näin hyvät kasvumahdollisuudet. Viljeltäessä pitää muistaa jättää lehtipuille hyvin kasvu­tilaa eli jättää muokkauspaikkoja istuttamatta.

– Istutustiheyssuosituksia on alennettu viime aikoina. Silti on hyvä olla särkymävaraa eikä kannata jättää havupuutaimikkoa liian harvaksi. Toisaalta ei myöskään kannata istuttaa täystiheää havupuu­taimikkoa ja raivata jalostettuja taimia myöhemmin pois, Laiho muistuttaa.

Myös lehtipuut saadaan kasvamaan samassa rytmissä, kun ne ovat varhais­perkauksessa enintään samanpituisia kuin havupuun taimet. Taimikonharvennuksessa osa koivuista voi olla kuusia pidempiäkin. Taimikonhoitovaihe on oleellinen, sillä silloin tehdään lopulliset valinnat jäävän puuston suhteen.

On pelätty siemensyntyisten koivujen ajavan istutustaimien kasvun ohi, mutta metsäpuiden jalostus on tehnyt tehtävänsä. Istutuskuusi pärjää pituuskasvussa koivulle, etenkin kun mättääseen istutetut taimet ovat usein kymmeniä senttejä maanpintaa korkeammalla, Laiho kuvaa.

– Sekametsän tavoittelussa oleellisin asia on, ettei varhaisperkauksessa poisteta siemensyntyisiä koivuntaimia, asiantuntijat summaavat.

Rauduskoivun istuttaminen saman­aikaisesti kuusen kanssa ei onnistu, sillä nopeakasvuinen koivu jättää havupuut allensa. Sen sijaan koivua voi istuttaa vaihettumisvyöhykkeille tai suosia mikro­kuviointia eli istuttaa koivua metsikkö­kuvion sisällä.

– Metsänomistajat ovat tällä hetkellä tosi kiinnostuneita sekametsän kasvatuksesta, ilmastoriskeihin on herätty. Tästä osin kertoo myös se, että männyntaimien menekki on ollut suurta ja ne ovat paikoin päässeet toimittajilta loppumaan, sanoo Halonen.

– Lounais-Suomessa on toteutettu kuusi-­mäntysekaviljely-, kuusi-lehtikuusi ja luontainen koivu -yhdistelmiä. Lisäksi jonkin verran on kokeiltu myös jalopuiden viljelyä sekaistutuksissa. Erikoispuut viihtyvät etenkin Lounais- ja Etelä-Suomessa, mutta ne ovat myös rusakoiden ja kauriiden herkkua. Myös taimet ovat perus­taimia kalliimpia.

Metsänjalostus on tuottanut tulosta. Istutetut kuusentaimet kasvavat samaa tahtia siemensyntyisten koivujen kanssa.
Metsänjalostus on tuottanut tulosta. Istutetut kuusentaimet kasvavat samaa tahtia siemensyntyisten koivujen kanssa.

Hirvi monimuotoisuuden uhka

Erilaiset hirvieläimet tekevät tuhojaan nuorissa taimikoissa, mikä on johtanut siihen, että kuusta on istutettu kuivahkoille kankaille hirvituhojen pelossa.

Hirvieläimet uhkaavat paikoin metsiemme monimuotoisuutta. Hirven ravintokasveihin kuuluvat kärkipäässä haapa, kataja, rauduskoivu ja mänty.

– Tällä hetkellä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on kulmakuntia, joista kataja on tyystin hävinnyt ja haapa ja rauduskoivukin on kaluttu metrin mittaisiksi pensaiksi. Syönti toistuu vuosittain ja saa lopulta aikaan metsikön kuusettumisen, Laiho harmittelee.

Alueilla, joilla hirvieläinkanta on tiheä, kunnollisen sekametsän kasvattaminen on lähes mahdotonta.

Sekametsän kasvatus luonnistaa parhaiten jaksollisessa metsänkasvatuksessa.

Pitkän linjan metsäasiantuntija Kari Laihon mukaan jatkuva kasvatus ei edistä sekapuustoisuutta kuten virheellisesti kuvitellaan.

– Kuusi viihtyy varjossa ja valtaa vähitellen sekametsien alustat. Jatkuvan kasvatuksen tuloksena on pitkässä juoksussa metsien kuusettuminen. Pienaukoissa tämä jo huomataan, koska niitä on tehty jo kymmenisen vuotta. Lehtipuut alkavat viihtyä vasta isommilla uudistusaloilla – jo puolen hehtaarin aukko mahdollistaa lehtipuille merkittävän mahdollisuuden syntyä ja kasvaa, kun reuna­metsä ei varjosta liikaa. Jatkuvan kasvatuksen menetelmissä on haastetta, jos sekapuustoja halutaan, Laiho muistuttaa.