Vahalahden tilalla Nauvossa on erikoistuttu superaikaiseen varhaisperunaan. Tavoitteena on saada uusia perunoita kauppaan ensimmäisten joukossa. Onnistuminen edellyttää pitkiä työpäiviä, yövalvomisia ja paljon käsityötä.
Marina ja Mika Vahalahti ovat erikoistuneet superaikaisen varhaisperunan viljelyyn. Viljely on edelleen paikoin käsityövaltaista, mutta soveltuu hyvin saaristotilalle. Heti kun perunat on saatu maahan, levitetään päälle muovi ja 2–3 harsokerrosta.
Lounais-Suomen saaristo on varhaisperunan päätuotantoaluetta. Ensimmäiset istutukset tehdään yleensä maaliskuussa, tänä vuonna toimeen tartuttiin paikoin jo helmikuussa.
Pitkänlinjan varhaisperunanviljelijät, Marina ja Mika Vahalahti, eivät sentään vielä helmikuussa ryhtyneet peltohommiin.
– Vaikka varhaisperuna on sitkeä kuin mikä ja selviää harsojen alla kovistakin pakkasöistä, silti epäonnistumisen riski on liian iso, Vahalahdet perustelevat.
Saaristotilan tärkein kasvi on varhaisperuna. Sen viljelyyn pannaan kaikki paukut, ja työ tehdään niin hyvin kuin pystytään vaivoja säästelemättä.
– Koko vuoden tulos on tästä kiinni, siksi ei saa epäonnistua.
Talvi oli Nauvon saaressa tavanomaistakin leudompi ja vähäsateisempi. Ensimmäisten istutusten aikaan pelto ei yleensä edes kaikin paikoin kunnolla kanna.
– Nyt maat olivat maaliskuun puolivälissä mitä parhaassa kylvökunnossa, kuivia ja tasaisesti muokkautuvia.
Vaikka kotipeltojen ympärillä on metsiköitä, myrskylukemiin yltyvät kevätpuhurit saavat harsot pullistelemaan ja viljelijät lapionvarteen. Mika Vahalahti ja Hanna Laivo täyttävät multasäkkejä lisäpainoksi harsojen reunoihin, jotta tuulenpuuskat eivät lennätä niitä tiehensä.
– Terve, tukeva itu on hyvän kasvuunlähdön tae. Perunat kannetaan idättämöön laatikoissa ja niitä käännellään, jotta ituja syntyisi tasaisesti eri puolille mukulaa. Oikea-aikaisuus on valttia, sillä liian pitkät idut rikkoontuvat istutuksen yhteydessä, Marina Vahalahti perustelee.
Istutuksen jälkeen suojaksi levitetään muovi ja sen päälle kaksi, jopa kolme harsokerrosta. Silloin pikkuruiset perunanalut kestävät useita pakkasasteita. Lisäksi hallaa torjutaan sadettamalla. Ajoissa aloitetulla sadetuksella kyetään Vahalahtien mukaan suojelemaan naatit paleltumiselta, vaikka mittari painuisi liki kymmeneen pakkasasteeseen. Tuottajat seuraavat säätiedotuksia kevätkaudella herkeämättä. Lämpötiloja vahditaan myös peltoon laitettavien antureiden ja hälyttimen avulla.
Muovi- ja harsokääreitä on kilometrikaupalla. Jotta ne pysyvät maassa, reunoille kaivetaan lapiolla painoksi multaa.
– Ihan järjetön työmäärä, mutta toimivin. Hiekkasäkkejäkin on kokeiltu, mutta työlästä sekin on, Mika sanoo.
Oikukas kevätsää teettää lisätyötä. Kevätmyrskyjen aikaan joudutaan vahtimaan, että harsot pysyvät maassa.
Kun peruna tulee pinnalle, muovit poistetaan, mutta harsot laitetaan takaisin. Kasvun edetessä harsoja avataan, jotta voidaan torjua rikkoja ja lisätä kastelulaitteita.
Istutettavissa perunoissa tulisi olla hyviä ituja, Mika Vahalahti näyttää. Sitten kun peruna tulee pintaan, on aika kerätä muovit pellolta pois, mutta harsot jäävät vielä kirittämään kasvua.
Uutta perunaa koko kesä
Aikaisimman sadon varhaisperunalajikkeena on Timo. Muitakin on kokeiltu, mutta Timo pitää superaikaisena ja satoisana pintansa. Myöhäisemmissä istutuksissa käytetään myös muita lajikkeita.
Tilaajille
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Maatilan Pellervon digissä yli 20 uutta artikkelia kuukaudessa ja 700 jutun arkisto. Nyt ensimmäinen kuukausi vain 4,90 € (Eläin-sisällöillä 5,90 €).
Vanhoja pyöränjälkiä ei kannata kuluttaa, vaan kulkea kehityksen polulla. Vain siten voi parantaa viljelyn kannattavuutta ja satotasoja. Matias Rönnqvist on löytänyt omaehtoisten kokeilujen kautta omille pelloille parhaat viljelymenetelmät. Hän testaa tilallaan Vaasassa tavallisesta poikkeavaa lannoitusta kuminalle ja korianterin syyskylvöä.
Viime kasvukauden lämpösummat olivat Suomessa ennätyksellisen korkeat. Sateiden ajoittuminen ratkaisi viljelyn onnistumisen. Neljä viljelijää eri puolilta Suomea kertovat, kuinka heidän tilallaan sujui kasvukausi 2024.
Keinotekoisia raaka-aineita korvaavalle kuituhampulle haetaan nyt markkinoita. Kuituhamppua kolme vuotta viljellyt Jyrki Siira on todennut sen erinomaiseksi maanparannuskasviksi. – Koska viljelykiertoon tarvitaan syväjuurisia kasveja, mieluummin valitsen sellaisen kasvin, josta maksetaan kuin sellaisen, joka murskataan peltoon.
Helsinkiläinen Leena Pesu etsii sopimusviljelijöitä ympäristöystävälliselle kuitupellavalle. Hän haluaa, että sitä viljeltäisiin taas Suomessa vuosikymmenien tauon jälkeen. Tiloilla Orimattilassa ja Pälkäneellä on saatu viljelystä hyviä kokemuksia, kuitupellava on hyvä lisä viljelykiertoon.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.