Siirry sisältöön

Suomalainen maidon- ja lihantuotanto pärjää kansainvälisessä vertailussa varsin hyvin. Tuotostaso ja laatu ovat korkealla, ja tuotannon ekologisuudessakin pärjäämme. Tästä kertoo Luonnonvara­keskuksen (Luke) synteesiraportti suomalaisen nautakarjatalouden kestävyydestä. Raportin mukaan Suomi on kasvihuonekaasujen kokonaispäästöissä naudanlihantuotannossa neljänneksi paras ja maidontuotannossa kuudenneksi paras 30 maan joukossa. Tuotettua kiloa kohti sijoitus on lihassa yhdeksäs ja maidossa viides. Eri maiden kesken vertailukelpoiset luvut on haettu FAOSTAT-tilastoista vuodelta 2020. Tätä taustaa vasten EU-komission kaavailut yli 150 eläinyksikön nautatilojen siirtämisestä teollisuuspäästö­direktiivin piiriin tuntuvat suomalaisittain hurjilta.

Tuotantomme ekologista kestävyyttä selittävät suhteellisen matala eläintiheys ja resurssien tehokas käyttö, koska valtaosa naudanlihasta on peräisin lypsykarjatilojen tuottamista vasikoista. Kehuja saa myös kokonaisvaltainen lypsykarjan jalostus, joka edistää sekä ympäristön että eläinten hyvinvointia.