Siirry sisältöön

Maatiloilla on perinteisesti tehty paljon muutakin kuin pelkästään viljelty kasveja tai tuotettu maitoa, lihaa tai kananmunia. Kautta aikojen tyypillisin liitännäiselinkeino on ollut tilan ulkopuolelle tehty maataloustyö, jossa on hyödynnetty tilan koneita tai rakennuksia. Useimmiten se on ollut koneurakointia viljelijäkollegoiden pelloilla, teiden talvikunnossapitoa tai tilan kuivurin vuokraamista naapuritilojen käyttöön. – Mitä parhainta olemassa olevan kaluston hyötykäyttöä, työn ja liike­vaihdon lisää maatilayritykselle.

Maatilojen kokonaismäärän laskusta huolimatta monialaisten tilojen lukumäärä on pysynyt lähes samoissa lukemissa vuodesta 2016 vuoteen 2023, jolloin luku oli noin 13 800. Näin kertovat Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastot. Vähemmälle huomiolle on jäänyt tilojen muun yritys­toiminnan työllistävyys: se tarjosi työtä noin 8 400 maatilayrittäjän tai osakkaan lisäksi 4 500 perheenjäsenelle ja 4 700 vakituiselle työntekijälle. Ja siihen lisäksi vielä osa-aikainen työvoima.

Muun yritystoiminnan työllistävyys on huomattu myös kouvolalaisella Aholan tilalla, joka tarjoaa maatilamatkailua. Maatilamatkailu ja vapaa-ajan palvelutarjonta on muuten kuudenneksi yleisin muun yritystoiminnan muoto suomalaisilla maatiloilla. Aholassa on mukana toiminnassa peräti kolme sukupolvea. Toimintaa johtava, sukutilan 10. viljelijä Kirsi Kaistinen kertoo, että maatilamatkailua on kehitetty maltilla ja perheen resurssien ehdoilla, ja maanviljelyä ja matkailua on viety eteenpäin rinta rinnan. – Työtä ei pidä pelätä, sillä toiminnan työllistävä vaikutus yllättää lähes aina.

Matkailun osuus Aholan tilan liikevaihdosta on keskimäärin 40 prosenttia. Se on myös ennustettavampaa kuin maatalouden liikevaihto, Kaistinen toteaa, sillä vuosittainen majoitusvuorokausien määrä vaihtelee vähemmän kuin viljan hintataso.

Luken tilaston mukaan valtaosalla muuta yritystoimintaa harjoittavista tiloista sen osuus kokonaisuuden liikevaihdosta on pieni: neljällä tilalla kymmenestä se oli enintään 10 prosenttia. Mutta voi sen osuus olla merkittäväkin: 17 prosentilla tiloista muu yritystoiminta toi yli puolet kokonaisuuden liikevaihdosta.

P.S. Sivustolta maatilanpellervo.fi löytyy nyt ensimmäinen lisä­sisältö­video, joka kertoo Akanlahden yhteis­metsästä. Yhden omistajan tai perheen metsistä muodostettu yhteismetsä voi tuoda mukanaan verotuksellisia etuja ja helpottaa metsätilan sukupolvenvaihdosta. Verkko­artikkeleita pääsee lukemaan rekisteröitymällä sivustolle asiakas­numerolla.