Siirry sisältöön

Pinaattirivistöt rehottavat juhannuksen jälkeen tummanvihreinä ja suuri­lehtisinä valmiina leikattavaksi. Pensasmainen lehtivihannes on alkukesän aikana venynyt noin kolmikymmensenttiseksi. Pehmeät, mehevät lehdet ovat kämmenen kokoisia.

Kippari-Kallen voimaruokana tunnettu pinaatti on peltokasvina Suomessa harvinainen, joskaan ei suinkaan uusi viljelykasvi. Sitä on kasvanut esimerkiksi parilla vampulalaisella tilalla jo neljän vuosikymmenen ajan.

– Kylvimme pinaattia ensimmäisen kerran vuonna 1988. Alkuun ala oli vain muutamia hehtaareja, nykyisin sitä on keski­määrin 15 hehtaaria, pinaatin viljelyn konkari Jussi Heikkilä kertoo. Viljelykasvina pinaatti on marginaalinen, sillä kaikkiaan Apetitin sopimusviljelyala on vuosittain noin 50 hehtaaria.

Ensimmäiset pinaatit kylvetään suunnilleen samoihin aikoihin viljojen kanssa. Tehdas määrittelee kylvöajat, jotta satoa saadaan tehtaalle pakastettavaksi tasaisena virtana.

– Yleensä ensimmäistä satoa päästään korjaamaan juhannuksen jälkeen, ja niin oli tänä vuonnakin, vanha isäntä toteaa.

– Alkukesä oli pinaatille suotuisa, sillä vesipitoinen kasvi ei tykkää helteestä eikä kuivuudesta. Ripeimmillään pinaatti varttuu jopa 35 vuorokaudessa, joskus kasvu­aika voi olla liki 50 päivää, yhtymän toinen yrittäjä Tomi Heikkilä lisää.

Pensasmaisen, lehtevän pinaatin lehdet ovat tänä vuonna sadonkorjuussa kämmenen kokoisia.
Pensasmaisen, lehtevän pinaatin lehdet ovat tänä vuonna sadonkorjuussa kämmenen kokoisia.

Pinaattipellolla kastelu on välttämätöntä

Parhaiten pinaatti viihtyy hiekka- ja hieta­mailla, savensekainen maalajikin käy, mutta ei jäykkä savi. Kasvi vaatii melko voimaperäisen lannoituksen eikä siedä happamuutta. Maan rakenteen tulee olla kunnossa. Kastelumahdollisuus on pinaatin viljelyssä välttämätöntä, muuten sadontuotto romahtaa.