Tänä ja ensi vuonna otetaan selvää, missä kunnossa ovat yksityisteiden sillat ja rummut. Valtakunnallisen kuntotarkastusurakan tavoitteena on kannustaa tiekuntia peruskorjaustoimiin nyt, kun valtionavustusta voi saada aiempaa enemmän.
Kevät on otollista aikaa siltakartoituksille. Silloin nähdään, paljonko vapaata tilaa jää sillan alaosan ja vedenpinnan väliin, kun vesi on korkeimmillaan. Valtakunnallisessa yksityisteiden siltakartoituksessa tarkastellaan monipuolisesti sillan rakenteita ja kuvataan ne.
Yksityisteillä on merkittävä rooli muun muassa maa- ja metsätalouden, puuhuollon sekä vakituisen asutuksen turvaamisessa. Sähköistä tietojärjestelmää yksityisteiden kunnosta ei ole aiemmin ollut. Suomen metsäkeskuksessa tämä puute on erityisasiantuntija Timo Piston mukaan tiedostettu jo pitkään. Vauhtia toteutukseen pani Ukrainan sota ja sen myötä raaka- ja energiapuutoimitusten loppuminen Venäjältä.
– Viime vuonna alkaneessa TIESIT-hankkeessa selvitetään valtakunnallisesti yksityistieinfran kuntoa ja investointitarpeita. Osana hanketta kartoitetaan energiapuuterminaalien nykytilanne ja mietitään kehittämisratkaisuja, Pisto kertoo.
Yksityistieverkostosta on valittu huoltovarmuuden ja elinkeinoelämän kannalta keskeisimmät tiet, joita on noin 200 000 kilometrin verran. Siltoja on noin 6 500.
Hankkeen siltakartoitusta vetää projektipäällikkö Hannu Ulvinen Metsäkeskuksesta.
– Työssä mitataan muun muassa sillan hyötyleveys sekä kerätään tietoa sillan kunnosta ja ominaisuuksista. Kaikki sillat ja sen keskeiset osat dokumentoidaan. Kartoitus on visuaalinen eikä tässä vaiheessa tehdä kantavuusmittauksia, Ulvinen selvittää.
Metsäkeskus toteuttaa kartoitusta yhdessä alan palveluntuottajien kanssa. Tiedot kirjataan sähköiseen järjestelmään ja tiekuntia tiedotetaan niiden hallinnoimien siltojen kunnosta.
– Jos havaitaan puutteita, tiekuntia evästetään tarkemmista tarkastuksista ja rahoitusmahdollisuuksista. Lisäksi neuvotaan, miten asiassa kannattaa edetä, Ulvinen jatkaa.
Kattava tieto kunnosta
Alueellinen siltojen havainnointi aloitettiin Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa tänä vuonna huhtikuussa, ja kierros jatkuu ensi vuoteen. Osana TIESIT-hanketta Lounais-Suomessa kartoitetaan noin 700 siltaa.
– Jokainen silta merkitään tietoineen digitaaliseen sovellukseen kuntoarvion kera, kertoo projektipäällikkö Petri Lähteenmäki Suomen metsäkeskuksesta.
Lisäksi kartoitetaan tiestön kuntoa satunnaisotannalla. Kuntoarvioinnissa mitataan ajoradan leveyttä sekä tarkastellaan tien kuivatusta ja kantavuutta. Lisäksi havainnoidaan tien yleistä kuntoa eli missä määrin esiintyy urapainumia, maannousemakiviä ja kuoppia. Huomiota kiinnitetään myös ojien kuntoon sekä tienvarren pusikoihin.
ProAgrian ja Metsäkeskuksen erillisessä hankkeessa parannetaan yksityisteiden osakkaiden tietämystä tienpidosta ja pyritään lisäämään perusparannusten määrää. ProAgriasta mukana on vesien hallintaan ja salaojasuunnitteluun perehtynyt asiakkuuspäällikkö Jukka Kontulainen.
– Yksityisteillä on merkittävä rooli myös huoltovarmuuden varmistajana, joten siitäkin syystä teiden ja siltojen pitää olla kunnossa. ProAgrialla on entuudestaan hyvät kontaktit asiakasrajapintaan, hän kertoo.
Yksityistiestön kuntoa arvioidaan liikennevalomallilla luokitellen hyvä, tyydyttävä, huono. Kohde merkitään vihreällä, jos kaikki on kunnossa. Oranssi muistuttaa, että tilannetta on seurattava ja valmistauduttava korjaamiseen 10 vuoden aikaikkunalla. Punainen taas merkitsee, että tien rakenteissa tai kantavuudessa on pahoja puutteita, jotka vaativat lähes välitöntä korjausta.
Yksityistiestöllä on paheneva korjausvaje. Teiden ja siltojen korjaaminen on kallista puuhaa, joten usein siihen ryhdytään vasta pakon edessä. Hankkeita jarruttaa Lähteenmäen mukaan myös pula osaavista tekijöistä.
Kuntoarvioinnissa mitataan ajoradan leveyttä sekä tarkastellaan tien kuivatusta ja kantavuutta. Lisäksi havainnoidaan urapainumia, maannousemakiviä ja kuoppia, Jukka Kontulainen ja Petri Lähteenmäki kertovat.
Avustuksilla vauhtia
ELY-keskuksien myöntämät valtionavustukset yksityisteille nousivat vuoden 2023 alusta. Tien peruskorjaukseen suunnattava tuki kohosi aiemmasta 50 prosentista 70 prosenttiin. Siltojen korjaamiseen saatava avustus on peräti 85 prosenttia aiemman 70 prosentin sijaan. Avustuksista annettu asetus on voimassa vuoden 2025 loppuun asti.
Vaikka kyseessä olisi melko pienen vesistön ylitys, uuden sillan rakentaminen maksaa usein 100 000–200 000 euroa.
– Monet kunnat avustavat siltaprojekteissa. Tiekunnan osuus kokonaiskustannuksista voi jäädä vain kymmenesosaan. Silti satsaus voi olla pienelle tiekunnalle raskas. Kannattaa muistaa, että kunnostettu tai uudelleen rakennettu silta palvelee vuosikymmeniä eteenpäin, Lähteenmäki korostaa.
Tien perusparannusurakka tai sillan kunnostus eivät hoidu hetkessä.
– Nyt kun valtionrahaa on tavallista enemmän jaossa, tiekuntien kannattaa panna töpinäksi ja kiirehtiä päätöksiään mahdollisesta perusparantamisesta. Hankkeen toteuttaminen ottaa oman aikansa ja kokouspäätökset saavat lainvoimaisuuden vasta kolmen kuukauden valitusajan umpeuduttua.
Asiantuntijat avuksi
Lähteenmäki neuvoo tiekuntia turvautumaan asiantuntijoihin hankkeen suunnittelussa ja tiekokouksien valmisteluissa.
– He tietävät marssijärjestyksen, mitä asioita kokouksissa tulee käsitellä ja missä järjestyksessä. Näin eivät hankkeet suotta pitkity muotoseikkojen takia ja varmistetaan jo alusta lähtien hankkeen tukikelpoisuus, hän muistuttaa.
Asiantuntijoina voivat toimia tieisännöitsijät tai yksityistiesektorin muut toimijat kuten metsänhoitoyhdistykset.
Yksityisteiden valtionavustuksia kohdennetaan ensisijaisesti yksityisteiden siltojen ja suurten rumpujen kunnostukseen. Lisäksi avustetaan liikenneturvallisuuden kannalta tärkeitä kohteita. Avustusta voi saada myös luonnonolosuhteiden aiheuttamiin korjauskohteisiin.
Myös tien kantavuuden parantamiseen voi saada avustusta. Tällöin vaaditaan korjattavalle tienosalle tehtyä kantavuudenmittausta.
Vuosittaista, normaalia kunnossapitoa ei avusteta kuten lanausta, suolausta tai sorastusta, eikä myöskään ojienperkuuta tai vesakoiden poistoa.
Viime kasvukauden lämpösummat olivat Suomessa ennätyksellisen korkeat. Sateiden ajoittuminen ratkaisi viljelyn onnistumisen. Neljä viljelijää eri puolilta Suomea kertovat, kuinka heidän tilallaan sujui kasvukausi 2024.
Kangasmaiden jatkuvapeitteisyyttä on tutkittu jo vuosikymmeniä, mutta ojitettujen suometsien osalta ollaan vasta ensimetreillä. Tutkimussarkaa riittää kasvatusmalleista ja puuston kasvusta korjuun onnistumiseen.
Isokyröläisen MTY Kartanon nuori isäntä investoi tilan tulevaisuuteen ennakkoluulottomasti. Aurinkopaneeleiden hankinta osui hyvin yhteen kuivuri-investoinnin kanssa.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.