Kylvöt ovat ovella. Vielä ehtii tehdä viime hetken valmistelut ja muuttaa viljelysuunnitelmaakin.

Hausjärven Turkhaudalla ollaan kevättöiden suhteen rauhallisin mielin. Maatalousyrittäjä Arto Alastalo ehti maaliskuussa vielä hyvin kunnostaa kyläläisten latuja. Kelkan päälläkin ajatukset askartelivat tulevan kasvukauden lajivalinnoissa.

”Öljyn hinta näyttäisi olevan nousussa, joten päätin kuitenkin kylvää 35 hehtaaria kevätrapsia, vaikkei alun perin pitänyt. Kaikki siemenet on nyt tilattu, joten muita muutoksia viljelysuunnitelmaan tuskin tulee”, Alastalo pohtii.

Viisikymppinen Alastalo on kasvinviljelyn konkari ja noin 500 hehtaarin pinta-alalla viime hetken muutoksetkin onnistuvat.

Tilan sijainti 50 kilometrin päässä Viking Maltin mallastamosta on osasyynä siihen, että mallasohraa kasvaa tänäkin vuonna kolmasosalla tilan pelloista. Lajikkeina ovat RGT Planet ja Repekka. Kevätvehnää ja kauraa on molempia 50 hehtaaria, hernettä 20 hehtaaria, samoin sokerijuurikasta.

Viime syksynä Alastalo ei poikkeuksellisesti kylvänyt yhtään syyskasveja, sillä rukiin hinta ei innostanut.

”Viljelykasvien hintojen kiinnittämistä mietin koko ajan. Osan mallasohrista olen jo kiinnittänyt. Rapsin osalta mietin vielä asiaa. Kiinnityshinta syksylle olisi kyllä aika hyvä. Kauran hintaan olen edelleen hieman pettynyt, joten sitä en ainakaan vielä kiinnitä.”

Yaran ja Belor Agron lannoitteet Alastalo hankki halvimman hintakauden aikaan viime kesänä ja talven aikana pihaan tuli hieman lisää typpeä. Lannoituksessa hän toteuttaa tänäkin vuonna jaettua lannoitusta, jossa toinen erä levitetään rakeena kasvustoon satopotentiaaliin perustuen.

Suurin osa tilan kylvösiemenestä on ostettua, joten peittaaminen tai itävyyden analysointi eivät teetä työtä. Oman ohrasiemenen peittaus tapahtuu samalla, kun siemen siirretään ruuvilla täyttökärryyn.

Sibeliuskevätvehnän ja Meeri-kauran siemenet odottavat Arto Alastalon varastossa. ”Tässä vaiheessa alkaa taas fiilis nousta. Talven aikana noussut viljan hintakin piristää mieltä.”

Koneet huollettu

Kevättyökoneet olivat jo maaliskuussa hyvässä rasvassa eikä traktoreille osu määräaikaishuoltoja kevättyösesongin keskelle.

”Polttoöljyä pitää vielä tilata. Hankin viime kesänä toisenkin tilasäiliön, kun öljyn hinta oli niin alhaalla”, Alastalo kertoo.

Aikaansa seuraava yrittäjä on kokeillut viime vuosina erilaisia kylvökoneita. Viitisen vuotta sitten hän pohti, tuottaisiko perinteinen sijoituslannoitus sittenkin paremman sadon kuin uudet kylvömenetelmät. Nelimetrinen kone ei kuitenkaan toiminut toivotulla tavalla ja viime keväänä Alastalo hankkikin kuusimetrisen Horsch Avattaren, joka sijoittaa siemenet ja lannoiterakeet samaan uraan.

”Tarkoitus on edelleen lisätä talven kasvipeiteisyyttä ja siksi halusin koneen, jossa on hyvät suorakylvöominaisuudet. Jatkossa kylvänkin mahdollisimman suuren osan muokkaamattomaan maahan”, Alastalo linjaa.

Tänä vuonna uusittaviksi tulleet vuokrasopimukset on jo allekirjoitettu, joten niistäkään ei tarvitse enää kantaa huolta.

 

Koronan varalle

Alastalon nelihenkinen perhe on välttänyt viime kuukausina liikkumista muiden ihmisten joukossa ja varovaisuus lisääntyy kevättä kohti.

”Meillä on pojan kanssa omat maatilat ja koneet ja siksi varajärjestelmä on olemassa luonnostaan. Naapuritilojenkin kanssa on yhteistyötä, joten kuskeja löytyy tarvittaessa”, Alastalo sanoo.

Vaikkei aurinko juuri tänään paistakaan, paistaa miehen puheista orastava innostus mullan kääntämiseen.

”Kyllä tässä vaiheessa alkaa taas fiilis nousta. Routaakaan ei ole, joten kylvöille voi hyvinkin päästä melko varhain. Talven mittaan noussut viljan hinta piristää myös mieltä”, Alastalo hymyilee. 

Vehnän ja öljykasvien hinnat ovat nyt korkealla. Sari Peltonen kehottaa miettimään niiden kohdalla tulevan sadon hinnan kiinnittämistä. Öljy- ja valkuaiskasvien kysyntä näyttää hyvältä ensi talvenakin.

Viime hetken vinkkilista

Vielä ehtii varmistaa kylvöjen onnistumisen. Kasvintuotannon johtava asiantuntija Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta listaa ennen kylvöä hoidettavia asioita.

Tarkista

  • viljavuusnäytteiden voimassaolo
  • lannoitussuunnitelma ja ravinteiden enimmäismäärät
  • hankittujen tuotantopanosten riittävyys
  • oman kylvösiemen itävyys itävyystestillä ja tarkenna kylvösiemenmäärä
  • kasvinsuojelututkinnon ja kasvinsuojeluruiskun testauksen voimassaolo
  • peltoviljelykoneiden kunto
  • polttoaineiden riittävyys.

Viimeistele viljelysuunnitelma

  • Mieti viljelyn tavoitteet: Mitä ja kenelle tuotat ja millaiset ovat laatuvaatimukset? Viljelysopimus varmistaa menekin.
  • Monipuolista kasvivalintoja, huomioi kotimaisen valkuaisen tarve ja palkokasvit.
  • Öljykasvien hinnat ovat poikkeuksellisen korkealla. Ehtivätkö kevätöljykasvit vielä viljelysuunnitelmaan? Varaa mahdollisuus syysöljykasvien kylvölle.
  • Palauta mieleen viimevuotiset lohkomuistiinpanot ja sadon analyysitulokset. Onko jotain huomioitavaa tälle vuodelle: pitääkö ravinnesuhteita tai kasvinsuojelua korjata?
  • Tee varasuunnitelma, jos kaikki ei mene, kuten on ajateltu: sääriskit realisoituvat, syyskasveja joutuu rikkomaan, tuholaiset yllättävät tai rehukasvien sato sakkaa.
  • Hintojen kiinnittäminen olisi nyt järkevää ainakin öljykasveilla ja vehnällä.
Jaa artikkeli