Kolmen lammilaisviljelijän perustamasta Tippa­vaaran Maatalouspalvelusta saa lähes kaikkea mitä peltoon ja metsään tarvitaan. Lisäksi yritys kuivaa ja välittää viljaa. Kasvavan yrityksen kantava voima on maa­talouden hyvä tuntemus ja tiivis yhteistyö muiden yrittäjien ja asiakaskunnan kanssa.

Lahti-Tampere-tien varresta pujahdetaan Lammin Jahkolan teollisuusalueelle, josta löytyy harvinaisuus: monipuolinen yksityinen maatalousmyymälä.

Kevätsesongin aikaan myymälän varastolla on maatalouden tuotantotarvikkeita purkamaan ja lastaamaan tulevien rekkojen ja traktorien touhukas ralli. Asiakkaita piipahtelee tekemässä kauppoja myös puutarhatarpeista, imeytysjärjestelmistä, komposteista, laituritarvikkeista… yksi on kiinnostunut kaivonrenkaista, toinen salaojaputkista.

Kimmo Matoniemi, Marko Mikkola ja Jukka Mäkinen perustivat myymälän kahdeksisen vuotta sitten. Lammilla oli parhaimmillaan kolme maatalouskauppaa, joista yksi toisensa jälkeen lopetti. Tippavaaran Maatalous­palvelu iski kysyntätyhjiöön ja on nyt alan ainoa toimija paikkakunnalla.

Kaikki alkoi kuivaamosta

Kaikki sai alkunsa viljankuivaamosta. Lammin osuuskauppa laittoi aikoinaan kuivaamonsa ”hiljaiseen myyntiin” ja maanviljelijäkolmikko osti sen omien satojensa tarpeisiin. Sitten kuivaamon ovelle alkoi ilmestyä paikallisia isäntiä.

– Moni viljelijä oli tuonut vuosia jyviä kuivurille ja he alkoivat kysellä, emmekö kuivaisi heidänkin viljansa, Kimmo Matoniemi muistelee.

Viidessätoista vuodessa kuivaamoa on peruskorjattu ja uudistettu reippaalla kädellä. Kuivaamo koostuu 340 hehtolitran paketti­kuivurista ja 420 hehtolitran vaunukuivurista, varastotilaa on yli miljoonalle viljakilolle. Yritys kuivaa 1–2 miljoonaa kiloa viljaa vuodessa. Lisäksi myyntiin otetaan valmiiksi kuivattua viljaa.

– Erilaisille viljaerille on löytynyt omat ostajansa. Viljan välitysmyynnissä pyrimme maksimoimaan tilahinnat, Matoniemi sanoo.

Matoniemeä, Mikkolaa ja Mäkistä yhdistää paitsi maanviljelys, myös lammilaisuus ja kaveruus. Tutussa porukassa työt sujuvat ja vastuut jaetaan juohevasti. Aluksi kaverukset hoitivat yritystä talkoilla, kunnes mittakaava osoitti, että tarvitaan kokopäivätoiminen organisaattori. Matoniemi lopetti pitkän kone­myyjän uransa Lahdessa ja otti toimitusjohtajan ohjakset käsiinsä.

Jatkuvia investointeja

Maatalouskaupan perustaminen on edellyttänyt riskinottoa ja isohkoja investointeja, sillä monipuolisen, nykyisin 4 000 artikkelin varaston hankkiminen ei onnistu pikkurahalla.

– Satojen tuhansien eurojen lainat piti ottaa heti, jotta saatiin tavaraa varastoon. Ja katteen tekeminen on massatavarakaupassa haastavaa, Matoniemi toteaa.

Vuokralla olevien myymälätilojen viereen yritys rakensi oman ison varasto­hallin.

Myös kuivaamotoiminta edellyttää jatkuvaa laitteiston päivittämistä.

– Viime syksynä teimme noin sadan tuhannen investoinnin uuteen viljankuivuriin ja ajoneuvovaakaan. Seuraavaksi on tarkoitus hankkia kolmas siilo kauraa varten, mikä maksaa 60 000–70 000 euroa. Nyt hinnat ovat nousseet, joten odotamme pari vuotta, Mikkola arvioi.

Yrittäjät ovat iloisia ja ylpeitä, koska pystyivät säilyttämään maatalouskauppapalvelut paikkakunnalla.

– Ja olemme jopa työllistäneet useita henkilöitä, Matoniemi kehaisee.

Viljan vastaanotto pyörii yhteistyökumppaneiden avulla ja myymälässä asiakaspalvelusta ja myynnistä vastaa Veera Kohilo.

Tippavaaran Maatalouspalvelussa on kehitetty toistakymmentä erilaista siemenseosta.

Vilkasta yritysyhteistyötä

Tippavaaralta saa maataloustuotteiden lisäksi myös erilaisia palveluja. Niitä tuottavat miesten omat yritykset sekä laaja alihankintaverkosto.

Mäkisen 2002 perustama Maamies Jukka Oy tarjoaa maanrakennusta, tien­hoitopalveluja, renkaiden myyntiä ja asennusta sekä hydrauliikkatarvikkeita. Lisäksi Mäkinen hoitaa peltojen kalkituksia.

Marko Mikkolan Kontion Moniapu Oy hoitaa maanrakennusta sekä maatalouskoneurakointia kuten ruiskutuksia, kylvöjä ja puinteja. Lisäksi Mikkola on osakkaana Lammin Siirtonurmi Oy:ssä, jossa asentaa nurmikoita.

Kimmo Matoniemi puolestaan on osakkaana Perunapojat Oy:ssä, joka tuottaa, markkinoi ja pakkaa perunaa.

Miesten yritykset ja niiden alihankkijat tekevät tarvike- ja materiaalihankinnat Tippavaaran kautta. Koska yrityksillä on laaja asiakaskunta ja paljon kontakteja, myymälän puskaradio markkinoi tehokkaasti.

– Kun teemme Markon kanssa maan­rakennushommia, ostamme täältä tarvikkeet ja lisäksi markkinoimme myymälää muualla työskennellessämme, Mäkinen kuvaa.

Tippavaaran Maatalouspalvelun sijainti on hyvä isoillekin rahdeille, sillä se sijaitsee aivan Lahti-Tamperetien varressa Lammilla.

Uutta asiakaskuntaa

Tippavaaran ydinasiakaskunta tulee noin kolmenkymmenen kilometrin säteeltä, nykyisin kauempaakin. Potentiaalia on paljon, sillä Lammi sijaitsee Lahden ja Hämeenlinnan talousalueiden välissä.

– Moni kannattaa nyt kotimaista, osalla asiakkaista on keskusliikevastaisuutta, ja meidät nähdään neutraaleina toimijoina, Mikkola tuumaa.

Vaativaa ja tietoista asiakaskuntaa on kuunneltava herkällä korvalla ja palveltava perusteellisen tiedon pohjalta. Myymälän valikoimaa muokataan kysynnän ja toiveiden mukaan.

Yrittäjäkolmikko näkee jatkuvaa tarvetta myös toiminnan kehittämiselle. Sekä myymälä että kuivaamo ovat vilkkaimmillaan kylvö- ja korjuukausina, mutta pitkä talvi tuo hiljaiseloa liiketoimintaan. Parhaillaan miehet pohtivat, miten saada viljelijöiden lisäksi muitakin asiakkaita myymälään, jonne on Lammin keskustasta neljä kilometriä. Tarjolla kun on myös tavallisia kuluttajatarvikkeita.

– Paikallisista yhä useampi on ilahtunut tajutessaan, että meiltä saa ruokaa ja tarvikkeita myös koirille, kissoille ja hevosille, eikä tarvitsekaan ajaa Hämeenlinnaan asti, Mikkola sanoo.

Mainostaminen tapahtuu pääasiassa paikallisessa Keski-Häme-lehdessä sekä jonkin verran sosiaalisessa mediassa. Hauskaksi ja tepsiväksi markkinointi­keinoksi ovat osoittautuneet säännöllisesti myymälän pihalla pidettävät, teemoitetut messut.

Tippavaaran Maatalouspalvelun yrittäjät Marko Mikkola, Jukka Mäkinen ja Kimmo Matoniemi pyörittävät monialaisen maatalousyrityksen lisäksi omia yrityksiään.

Tukee omia viljelytiloja

Ukrainan sota ja energiakriisi huolestuttavat yrittäjiä. Lannoitteiden ja muiden viljelystarpeiden hinnat nousevat kohisten. Koska rahdattavat määrät ovat suuria ja hankintamatkat pitkiä, polttoaineiden hintojen korotukset nostavat reippaasti kuljetuskustannuksia.

– Toimitusvaikeuksiakin on jo nähty. Suurimmat ongelmat tulevat olemaan hinnat ja epävarmuus, sillä esimerkiksi paalaus­tarvikkeiden hintoja ei vieläkään osata kertoa tulevalle kesälle, Mikkonen sanoo.

Tippavaaralaisia vie eteenpäin hyvä työnteon meininki ja yrittäjähenkinen mielenlaatu. Vaikka maataloudessa suhdanteet heittelevät, niin kauan kuin ruokaa syödään, tarvitaan myös materiaalia ja työvälineitä sen tuottamiseen.

Matoniemelle, Mikkolalle ja Mäkiselle oman viljankuivaamon ja maatalouskaupan pitäminen on ollut antoisaa, ja se on tukenut myös heidän omien viljelystensä kehittämistä. Kaikkien tilat ovat laajentuneet viime vuosina reippaasti.

– Viljelin jo nuorena kotitilalla, mutta ensimmäisen oman, 7 hehtaarin tilan ostin vuonna 1994. Nyt minulla on omaa peltoa 140 hehtaaria ja vuokramaata 200 hehtaaria, Jukka Mäkinen kertoo.

Kimmo Matoniemen perheessä tehtiin sukupolvenvaihdos 2006, jolloin tilan peltoala oli hyvin pieni. Nyt hänellä on kasvinviljelyssä 115 hehtaaria.

– Myös minun kotitilani oli pieni maa- ja metsätila. Vuonna 2000 oli ensimmäinen oma viljelyvuoteni ja nyt viljelyalaa on 170 hehtaaria, Marko Mikkola kertoo.

Maassa juuriaan myöten oleva kolmikko ammentaa paljon asiakkailtaan, joista suurin osa on heidän kollegoitaan.

– Saamme asiakkailta paljon uusia näkemyksiä ja tietoa muun muassa lannoitteista ja uusista viljelymenetelmistä, Mikkola sanoo.

– Asiakkaiden tunteminen ja hyvät suhteet ovat tärkeitä. Emmekä me rupea laskujakaan heti paikalla karhuamaan, vaan pyrimme joustamaan, Matoniemi lisää.

Viljelykokemuksia ja uusia ajatuksia asiak­kaiden kanssa vaihdetaan myös Tippavaaran Maatalouspalvelun mieluisilla maatalousretkillä, jotka järjestetään keväisin ennen maatöiden alkua. Tuolloin asiakkaat viedään ammatillisesti kiinnostaviin kohteisiin kuten tiloille, panimoille, rehutehtaille… Kaksipäiväisen retken kruunaa kylpyläpäivä makoisine illallisineen.

Tippavaaran Maatalouspalvelu Oy
LAMMI

● Omistajat: Kimmo Matoniemi (toimitusjohtaja), Marko Mikkola ja Jukka Mäkinen.
● Historia: Perustettu 2007. Viljankuivaamo sekä viljan osto- ja välityspalvelua vuodesta 2008. Myymälä avattiin 2014.
● Liikevaihto: 4–4,5 miljoona euroa. Liikevaihdosta noin kolmannes myymälämyynnistä, kolmannes välitysmyynnistä ja loput viljan kuivauksesta ja viljakaupasta.
● Investoinnit: Viime vuonna investoitiin uuteen kuivuriin sekä ajoneuvovaakaan noin 100 000 euroa.

Jaa artikkeli