Markku Weckman kyllästyi ja väsyi niittämään rikkakasvipesäkkeitä siimaleikkurilla. Hommaan piti kehittää toimiva kone.

Markku Weckman kyllästyi ja väsyi niittämään rikka­kasvi­pesäkkeitä siimaleikkurilla. Hommaan piti kehittää toimiva kone.

Pikkupojasta lähtien rautoja värkänneellä Weckmanilla oli selkeä näkemys, minkä tyyppinen laite palvelisi parhaiten rikkakasvileikkurina. Mies ryhtyi tuumasta toimeen. Ideoi etukuormaajaan kiinnitettävän laitteen ja teetti piirustukset ammattilaisella. Osat hän valmistutti lähiseudun metalliverstailla. Kokoon­panosta Markku Weckman vastaa edelleen itse.

– W-Cutter-rikkaleikkuri on kehitetty rikkaruohojen leikkuuseen viljeltävien kasvustojen päältä. Useimpien sitkeiden siemenlevinnäisten rikkakasvien, kuten valvatti, ohdake, hierakka, peltoretikka, savikka ja pujo, siementäminen sekä kasvullinen massa vähenevät latvusniitolla oleellisesti. Menetelmä täydentää muita mekaanisen rikkatorjunnan tapoja ja paikkaa kemiallisen torjunnan aukkoja erityisesti kasvukauden loppupuolella, mies kertoo.

Paras torjuntatulos saavutetaan yleensä usealla kasvukauden eri vaiheissa suoritetulla leikkuulla.

Leikkuri kiinnitetään maataloustraktorin etukuormaajaan tai etunostolaitteeseen. Konetta valmistetaan eri leveyksillä. Leikkuuyksiköitä pyöritetään suoralla sähkö­moottorikäytöllä. Jokaisessa yksikössä on oma teollisuusmoottori (VEM) ja ne on suojattu lämpörelein.

Kussakin yksikössä on kaksi leikkuuketjua tai vaihtoehtoisesti veitsiterät. Leikkuuyksiköt voidaan kytkeä päälle ja pois kolmessa eri lohkossa. Laitetta voidaan käyttää myös toispuoleisesti. Käyttövoima leikkuuyksikölle saadaan traktorin takanostolaitteisiin kiinnitettävästä generaattorista.

W-Cutter 750 -mallissa työleveys on 7,5 metriä ja leikkuuyksiköitä 13, taitettavine lisäleikkuuyksiköineen leveyttä voidaan kasvattaa kahdella metrillä, leikkuuyksiköitä on tällöin 17. Laite painaa kuutisensataa kiloa.

Uusimman W-Cutter 1200 -mallin työ­leveys on 12 metriä ja veitsiteräisiä leikkuuyksiköitä on 21. Laite painaa 750 kiloa.

– Veitsiterä on ketjua tehokkaampi ja se katkoo sekä murskaa sitkeimmätkin varret.

Kumpikin laite soveltuu myös esimerkiksi naattien murskaamiseen sekä piennar- ja viher­alueiden latvusniittoon.

Sivupuomien asentoja säädetään ja vakautetaan traktorin ulkopuolisen hydrauliikan ja laitteen sähköventtiilien avulla erillisohjattuina tai niin sanotussa kelluvassa asennossa, jolloin molemmat sivupuomit nousevat ja laskevat samanaikaisesti.

Matalissa kasvustoissa sivupuomien tukipyörät auttavat puomin kärkiosien leikkuukorkeuden hallinnassa eli puomi ei heilahtele traktorin liikkeiden mukaisesti.

Leikkureiden hinnat ovat 18 000–25 000 € (alv 0 %) työleveydestä ja varustelusta riippuen.

Jaa artikkeli