Enää seitsemän luomusikalaa
Tapelin luomuporsaat köllöttelevät olkipatjoilla ja kulkevat ympäri vuoden vapaasti sisään tai ulos. Kiuruvetinen Hannu Kämäräinen viljelee pohjoisinta Suomen seitsemästä luomusikalasta.
Tämä osio sisältää artikkeleita porsastuotannosta ja lihasikojen kasvatuksesta. Jutuista saa tietoa sikojen ruokinnasta, hyvinvoinnista ja kasvatusolosuhteista, jotka tukevat porsastuotannon ja lihantuotannon taloudellisuutta.
Tapelin luomuporsaat köllöttelevät olkipatjoilla ja kulkevat ympäri vuoden vapaasti sisään tai ulos. Kiuruvetinen Hannu Kämäräinen viljelee pohjoisinta Suomen seitsemästä luomusikalasta.
Siat ovat sosiaalisia eläimiä, joilla on paljon erilaisia tunteita ja myös kyky viestiä niistä. Sikojen kokemista tunteista tiedetäänkin koko ajan enemmän.
Leikkiminen tukee eläimen terveyttä ja hyvinvointia, siksi sen mahdollistaminen esimerkiksi virikkeitä järjestämällä on tärkeää.
Julkisessa keskustelussa ruuan hintakehitys on kestoaihe. Viime aikoina erityisesti hintojen nousu ja ruokakorin kallistuminen ovat herättäneet huomiota ja vaikuttaneet myös kuluttajien valintoihin. Asiaa on tutkittu muun muassa PTT:n huhtikuussa julkaisemassa raportissa, jossa tarkasteltiin ruuan hinnan nousun yhteyttä ostokäyttäytymiseen vuosina 2022–2023. Raportissa kuluttajat arvioivat, että he olivat ostaneet enemmän kaupan omia merkkituotteita, vaihtaneet eri valmistajan tuotteisiin
Sikatilojen taloudellinen tilanne hieman helpottui viime vuoden pahimmasta aallonpohjasta. Kuluttajahintojen lasku kesällä 2023 ja kulutuksen maltillinen aleneminen yhdessä tuotantopanosten epävarmuuden kanssa aiheuttavat kuitenkin päänvaivaa.
Tilateurastamo ja lihan käsittely ovat Kuvalan tilan toiminnan kulmakivet, joita ilman sikalan valot olisi jo sammutettu. Kaikki liha tuotetaan käsityönä saman katon alla, koska korkea laatu on pienen perhetilan ainoa kilpailuvaltti.
Nuoret maatalousyrittäjät haluavat luoda positiivista mielikuvaa maataloudesta ja maatilan elämästä. Sosiaalisessa mediassa noin tuhat seuraajaa pääsee kurkistamaan Kurikan tilan arkeen.
Jalasjärvelle avautuu piakkoin biokaasun tankkausasema. Alamarttila Oy jauhaa sähköä ja polttoainetta lehmien ja sikojen lannasta.
Rehumäskissä on vähän ravintoaineita, mutta sen vaikutus lihan makuun yltää taiten laitettuna Michelin-tähden arvoiseksi. Kaartilan mallaspossuissa rehureseptiikka näkyy hyvänä lihakkuutena ja runsaana silavana.
Eläinkuljettaja Kimmo Rouvali on nähnyt ajovuosiensa aikana sikatalouden muuttuvan ja kiireen lisääntyvän, mutta hänestä itsestään kiire ei ole saanut otetta. Hän ehtii aina vaihtaa ajatuksia tuodessaan porsastiloille uusia eläimiä.
Ehjät hännät todistavat, että sioilla on hyvä olla. Hännänpurennan ehkäisy palkitaan parempana tuottavuutena.
Hestbjergin luomusikatila Tanskassa tuottaa lihaa omalla merkillään. Kuluttajat ovat ihastuneet ulkoilmapossuihin.
Lehdet + verkkosisällöt vain 119 €/vuosi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.