
Riittävästi tärkkelystä on riittävästi energiaa
Lypsylehmät tarvitsevat tärkkelyksen energiaa. Optimointi onnistuu tarkasti mittaamalla, mutta kokemuksellakin voi pärjätä.
Nurmiproteiini-hankkeen kunnianhimoinen ja jopa vallankumouksellinen tavoite on tehdä nurmesta elintarvikekelpoista proteiinia. Toinen tavoite on kehittää nurmipohjaisia rehuja yksimahaisille.
Kahden tavoitteen yhdistäminen on loogista. Kun nurmibiomassan kuitupitoisten soluseinien sisältä vapautetaan aminohappoja, ne soveltuvat niin ihmisten kuin yksimahaisten sikojenkin ravinnoksi. Elintarvikelainsäädäntö on rehulainsäädäntöä tiukempi ja elintarvikkeiden laatuvaatimukset korkeammat. Myös maulla ja värillä on väliä.
– Elintarvikkeena tuotteelle voisi saada paremman hinnan kuin enemmän kilpaillulla rehupuolella. Laajemmasta näkökulmasta katsottuna nurmiproteiini on myös huoltovarmuusasia poikkeustilanteessa, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Marketta Rinne toteaa.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Jäikö juttu kesken? Jatka lukemista: Nyt ensimmäinen kuukausi Maatilan Pellervon digiä Eläin-sisällöillä vain 5,90 euroa.
Oletko jo tilaaja?