Maitotilan tuotos tehdään nurmesta
Uusitalon maitotilalla Ilmajoella on 168 lypsävää ja saman verran nuorkarjaa. Tehokkaan nurmiviljelyn ansiosta eläinmäärälle riittää 92 hehtaarin nurmiala.
Nurmiproteiini-hankkeen kunnianhimoinen ja jopa vallankumouksellinen tavoite on tehdä nurmesta elintarvikekelpoista proteiinia. Toinen tavoite on kehittää nurmipohjaisia rehuja yksimahaisille.
Kahden tavoitteen yhdistäminen on loogista. Kun nurmibiomassan kuitupitoisten soluseinien sisältä vapautetaan aminohappoja, ne soveltuvat niin ihmisten kuin yksimahaisten sikojenkin ravinnoksi. Elintarvikelainsäädäntö on rehulainsäädäntöä tiukempi ja elintarvikkeiden laatuvaatimukset korkeammat. Myös maulla ja värillä on väliä.
– Elintarvikkeena tuotteelle voisi saada paremman hinnan kuin enemmän kilpaillulla rehupuolella. Laajemmasta näkökulmasta katsottuna nurmiproteiini on myös huoltovarmuusasia poikkeustilanteessa, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Marketta Rinne toteaa.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Maatilan Pellervo ja Eläin-lehti tilaus alk. 9,42 €/kk
Oletko jo tilaaja?