Siirry sisältöön

Salaojat on suunniteltu aikoinaan kuivattamaan peltoja. Luken Ruukin tutkimusaseman pelloilla on viime kesinä testattu, voisiko säätösalaojitus sopia myös altakasteluun ja tarvitaanko siihen varastoallasta.

– Tutkimme, miten järjestelmä voi auttaa viljelijöitä kuivuusjaksoilla, voidaanko sen avulla pitää pohjavedenpinta pelloilla tietyllä korkeudella, vähentääkö altakastelu turve­peltojen kasvi­huone­kaasu­päästöjä sekä miten se vaikuttaa satoon, väitös­kirja­tutkija Miika Läpikivi kertoo. Hän työs­kente­lee Oulun yliopiston vesi­energia- ja ympä­ristö­teknii­kan tutkimusyksikössä.

Samalla on tutkittu myös automaation hyödyntämistä salaojien vesiensäätelyssä.

Varastoallas pellon viereen

Tutkimuskohteena Ruukissa on 26 hehtaarin ohutpohjainen turvepelto, jossa on vuonna 2016 uusittu säätösalaojitus. Pellon viereen, 40 metrin kaistaleelle, rakennettiin talvella 2021–2022 noin 0,7 hehtaarin laajuinen ja 9 000 kuutiometrin kokoinen varastoallas. Salaojasuunnittelija määritti altaan sijainnin sen mukaan, mihin valuma­vedet luontaisesti virtaavat. Sijainti vaikuttaa myös tarvittaviin lupiin. Ruukissa riitti ilmoitus ely-keskukselle.

– Peltojen ja metsän väliin raivattiin kaivin­koneella 40 metriä leveä allas, jonka ympärille tuli penger sekä kanava ja pato. Niin saatiin ohjattua altaaseen vesi olemassa olevasta ojasta. Pohjustusta allas ei tarvinnut, koska alueen savimaa on vesitiivistä, Läpikivi sanoo.

Tutkimuspelto on jaettu kahdeksaan lohkoon ja salaojastoon. Kullakin on oma kaivonsa.

– Alueen keskelle rakennettiin altaasta alkava kastelulinja, joka kulkee lohkojen läpi.