Eläin Pellervo on kotieläintuottajan ammattimedia, joka tarjoaa ajantasaista tietoa alan kehityksestä ja tulevaisuudesta. Se palvelee kaikkia kotieläintalouden aloja, niin maidon-, lihan- kuin munantuottajia.
DeLaval Plus Käyttäytymisanalyysiä hyödyntää jo 60 000 lehmää 25 maassa. Karjansaaren tilalla järjestelmä on ollut käytössä kahden vuoden ajan, ja se on osoittautunut erittäin hyväksi avuksi karjanhoidossa ja eläinten terveyden seurannassa. Yksi esimerkki tästä on eläinlääkärikäyntien selvä väheneminen.
Hirvilammen luomun yrittäjät Susanna Valtonen ja Otto Paakkala lähtivät kotieläintuottajiksi ilman raskaita investointeja. Tänä vuonna mukaan kuvioihin tuli myös lihan jalostus ja myynti, kun Valtonen alkoi pyörittää Katinalan Lihakauppaa Hattulassa.
Kulunut kevät havahdutti suomalaisen kuluttajan uuteen ilmiöön, jossa kaupasta ei aina saa edes sitä kaikkien arkiruokien suosikkia eli jauhelihaa. Samaan aikaan kotimaamme nautamarkkina tuntui heräävän ensimmäistä kertaa vuosiin oikeaan keskusteluun maataloutemme tilanteesta. Suoramyynnistä tuli muutamassa viikossa trendikästä ja somekanavat täyttyivät uusista tiloista, jotka päättivät aloittaa lihan suoramyynnin. Onko tämä nyt se ratkaisu kannattavuuteen, saada kuluttajat
Muhoslainen Karho-ojan karjatila myy verkkokaupan kautta luomulihaa suoraan kuluttajille. Markkinointia ei ole tarvittu. Pakastettujen tuotteiden jakelu hoidetaan helposti, joko suoraan tilalta tiettyinä päivinä tai REKO-renkaan kautta.
Bosgårdin kartanon mailla laiduntaa huippulaatuista luomulihaa tuottava 130 charolais-emon karja. Liha myydään ravintoloille sekä kartanon oman myymälän, verkkokaupan, ravintolan sekä tilalla järjestettävien kokousten ja tapahtumien asiakkaille.
Lämpöhalvauksessa eläin ei pysty poistamaan lämpöä riittävästi, jolloin ruumiinlämpö nousee liikaa. Erityisessä vaarassa ovat korkeatuottoiset lypsylehmät, sillä niiden aineenvaihdunta tuottaa paljon lämpöä.
”Maatalousyrittäminen vaatii vahvaa osaamista todella monesta asiasta. Vastapainona on lukuisia hienoja hetkiä, kun navettaan syntyy uusi terve vasikka, tai kun rehupaalit pullistelevat laadukasta säilörehua”, Crista Hällfors sanoo.
Pohjanmaalla sijaitseva Jeppo Lantgrisin 2 300 emakon sikala on viime lokakuusta lähtien pyörinyt puolella teholla. Meneillään on salmonellasaneeraus. Normaaliin arkeen päästäneen vasta loppuvuodesta.
Pietinmäen tilalla kokeillaan rohkeasti uutta. Syksyllä valmistuneessa kolmiseinäisessä pihatossa lypsylehmät makaavat kompostipohjalla ja lannasta talteenotettava lämpö hyödynnetään käyttöveden ja lypsyaseman lattialämmityksessä. Muita vastaavia ratkaisuja ei Suomesta tiettävästi löydy.
Jos ajantasainen varautumissuunnitelma keväälle ja kesälle on vielä tekemättä, nyt on viimeinen hetki sen laadinnalle. Riittävä varamiesjärjestelmä ja selkeät työohjeet mahdollistavat tuotannon jatkumisen silloinkin, jos isäntäväki on poissa pelistä koronaviruksen vuoksi.
Kun ravintoloiden tilaukset ovat hyytyneet, eikä kaupoissa voi enää pitää tuote-esittelyjä, tilat ja pienjalostajat etsivät uusia tapoja myydä tuotteita suoraan kuluttajille.
Ruisvehnä tuottaa laadukkaan, ison rehusadon yhdellä korjuukerralla ja sopii mainiosti nurmen suojaviljaksi. Lapualaistilalla on pitkä kokemus ruisvehnän käytöstä lehmien ruokinnassa.
Tutkimuksissa droonilla tehty nurmen kaukokartoitus on osoittautunut toimivaksi menetelmäksi arvioimaan nurmisadon määrää ja laatua, kunhan systeemiä on riittävästi koulutettu sopivalla aineistoilla.
Kouvolalainen luomuviljelijä ja emolehmätuottaja Tommi Hasu ei pelkää virheitä eikä haasteita. Kun tavoitteena on jättää seuraaville sukupolville entistä hyväkuntoisempi maa, on oltava sekä ahkera ja rohkea että avoin uusille ideoille. Omaa modernin emännän rooliaan hakeva Elina Laaksonen antaa puolisolle täyden tukensa.
Lypsykarja elää Junikan tilalla Viitasaarella viimeistä kesäänsä. Isäntäväki luopuu maidontuotannosta haikein mielin, mutta laitumella on jo uutta elämää: tyytyväistä ylämaankarjaa eli pörriköitä.
Tilaa lehtemme
Maatilan Pellervo 9 x - Eläin Pellervo 7 x vuodessa
Maatilan Pellervo kertoo maatalousyrittäjien arjesta erilaisilla tiloilla ympäri Suomen. Mitä tiloilla on tehty, jotta voidaan tuottaa hyvää, terveellistä ja turvallista ruokaa kestävästi ja kustannustehokkaasti?
Eläin Pellervo on kotieläintuottajan ammattimedia, joka tarjoaa ajantasaista tietoa alan kehityksestä ja tulevaisuudesta. Se palvelee kaikkia kotieläintalouden aloja, niin maidon, lihan kuin munan tuottajia.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.