
Vasikan pötsi tarvitsee vettä
Vesi on välttämätöntä kaikkiin naudan elimistön elintärkeisiin tapahtumiin. Märehtijöille vesi on hyvin tärkeä osa pötsin toimintaa, ja sitä tarvitaan myös pötsin normaaliin kehitykseen.
Vesi on välttämätöntä kaikkiin naudan elimistön elintärkeisiin tapahtumiin. Märehtijöille vesi on hyvin tärkeä osa pötsin toimintaa, ja sitä tarvitaan myös pötsin normaaliin kehitykseen.
Ala-Elsilän isäntäpari Oili ja Samuli Junttila ovat laajentaneet Limingassa sijaitsevaa sukutilaa parissakymmenessä vuodessa siemenperunatilasta usean kasvin moniviljelytilaksi. Kasvun vaatima työmäärä ja paineet helpottuivat, kun tila yhtiöitettiin Valtari Oy:ksi vuonna 2019.
Alastarolainen Kimmo Polo panostaa täysillä kasvinviljelyyn. Ponnistelut ovat myös tuottaneet tulosta. Hän nappasi Ruismestari-tittelin vuonna 2019 huikealla rukiin 10 633 kilon keskisadolla. Tilan kokonaissatona vastaavaa määrää ei ole rekisteröity toistaiseksi millään muulla suomalaistilalla.
Alkutuotannon rakennemuutos sekä teknologian ja viljelymenetelmien kehittyminen edellyttävät maatalousalan koulutukselta jatkuvaa uudistumista. Haasteista on otettu vahva koppi: digitaalisuus on osa arkea ja oppilaitosten välinen yhteistyö tiivistä. Kuva Outi Vahtila.
Vuonna 2012 Jussi Oittisella oli menossa kuudes vuosi broileritilan isäntänä. Uusiutuvat energianlähteet olivat jo silloin arkea tilan energiahuollossa. Tuulivoiman ja biopolttoaineiden lisäksi käytössä on nyt aurinkovoimaa, ja lihantuotannon määrä on kasvanut puolella miljoonalla kilolla.
Monet kanadalaiset maitotilat ovat Euroopasta muuttaneiden yrittäjien omistuksessa. Kevyt sääntely ja vakaat maitomarkkinat houkuttelevat.
Pohjois- ja Keski-Suomen luomutuotanto painottuu vahvasti nurmiviljelyyn. ProAgrian ja Luonnonvarakeskuksen hanke tekee lajikekokeita ja kehittää viljelytekniikkaa, jotta tuotantoa saadaan monipuolistettua.
Tiirinkosken tilalla naudat ja lampaat elävät mahdollisimman luonnonmukaisesti. Tavoitteena on lajityypillinen elämäntapa.
Markku Weckman kyllästyi ja väsyi niittämään rikkakasvipesäkkeitä siimaleikkurilla. Hommaan piti kehittää toimiva kone.
Ruuantuotantoa koettelevat monet maailman tapahtumat ja luonnonilmiöt tuotantotavasta riippumatta. – Luomumaitotiloilta kysytään nyt kykyä sopeutua markkinoihin ja muuttuvan ilmaston haasteisiin, toteavat Vennan luomumaitotilan yrittäjät Pirkko ja Jaakko Suominen.
Koivistonkulman luomutilan hiutaleista ja jauhoista tiedetään jyvän jokainen vaihe kylvöstä lautaselle asti. Myllytuotteet kulkevat kuluttajille verkkokaupan kautta. Tuoreus on taattua, sillä valmistus tapahtuu vasta tilauksen jälkeen.
Viljan kuivauksen loppuvaiheessa voidaan käyttää pienempää ilmamäärää kuin kuivauksen alussa. Kun lämmitettävän ilman määrä pienenee, energiaa säästyy 15–20 prosenttia.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.