Talousvaikeuksien kanssa kamppailevan maatilaei tarvitse antaa ongelmien kaatua niskaan, sillä apua on saatavilla. Talouden haltuunotto alkaa tulojen ja menojen kartoituksella.

Maatilayrityksen talousvaikeudet on monesti mahdollista selättää, kun tilanteen uskaltaa kohdata avoimesti. Tärkein askel on ottaa talouden ohjat omiin käsiin. Se tarkoittaa menojen ja tulojen ennakointia ja suunnittelua.  

– Yrittäjän on opittava itse hallitsemaan yrityksensä taloutta, sillä ilman kapteenia laiva ajaa karille. On ymmärrettävä, että ulkoistettu taloushallinto ja talouden hallinta ovat saman paketin eri puolia, toteaa Eija Tammela Melasta.  

Tammela tietää mistä puhuu. Hän toimii projektityöntekijänä Melan koordinoimassa Välitä viljelijästä -projektissa, ja on neuvonut talousvaikeuksiin joutuneita yrittäjiä Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapin alueella vuodesta 2017 lähtien.  

– Suurin riski on se, että laittaa pään pensaaseen. Tilanne vain pahenee, jos ei uskalla pyytää apua ja neuvoja. Vaihtoehtoja on aina, Tammela kannustaa.  

Välitä viljelijästä -projektin palvelut ovat maksuttomia ja projektityöntekijät ovat vaitiolovelvollisia. Tammela muistuttaa, että talousneuvontaa voi hankkia myös Neuvo-rahalla.

 

Irti noidankehästä 

Kolme vuotta sitten Tammela sai puhelun tilalta, jonka isäntä Jussi ja emäntä Heli olivat menossa pankkiin neuvottelemaan lainojen maksuvaikeuksista (haastateltavien nimet on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi). Tuottajahintojen lasku ja tuotantoon kasautuneet ongelmat olivat johtaneet siihen, että tila oli joutunut useana vuonna ottamaan uutta lainaa vanhojen velkojen maksamiseen.  

– Jossain vaiheessa näytti, ettei siitä selviä ikinä. Pienistä puroista tuli iso joki, ja rästilaskuja oli kymmenien tuhansien edestä, Jussi muistelee. 

Noidankehästä haluttiin irti. Heli oli saanut jostain Välitä viljelijästä -projektin numeron ja soitti Tammelalle, joka tuli pian käymään. Kaikki maksamattomat laskut haettiin pöydälle, ja tilan tulot ja menot kartoitettiin.  

– Siitä oli iso apu, että Eija lähti mukaan pankkiin neuvottelemaan. Hänellä on parempi ymmärrys kirjanpitojuttuja kohtaan ja hän osasi kysyä asioista, joita ei itse olisi älynnyt, Heli kertoo.  

Kulukuurin myötä tilan konehankinnat ja muut investoinnit karsittiin minimiin, ja tila keskittyi laskujen maksuun. Yksityistalous laitettiin säästöliekille, ja sille perustettiin oma pankkitili, jolle siirrettiin kuukausittain tietty määrä rahaa. Heli huomauttaa, että yksityistilin perustaminen helpotti henkisesti, kun tiesi tarkkaan, paljonko rahaa voi käyttää perheen menoihin.  

Myös tuotannon ongelmiin saatiin apua Välitä viljelijä -projektin yhteistyökumppaneiden kautta.  

– Viljelijöistä koostuva mentoriryhmä tuli käymään, ja tuotantoa saatiin kehitettyä. Se loi taas uskoa omaan tekemiseen, kun suunta oli oikea, Jussi sanoo.

 

Budjetoinnin ilosanomaa 

Eija Tammela toteaa, että budjetointi on lähes ainoa työkalu, jolla talouden saa pidettyä hallinnassa. Jos yrittäjällä ei ole selkeää kuvaa omasta taloustilanteesta, velkojen ja rästilaskujen kasaantuminen alkaa ahdistaa.  

– Yrittäjän pää voi olla sekaisin kuin heinäsuova kaikkien laskujen kanssa vatvomisesta, mutta kun tulot ja menot laitetaan järjestykseen, ahdistus helpottaa ja paniikki menee ohi. Tätä minä yritän evankelioida, Tammela kiteyttää.  

Hän opastaa tiloja karsimaan yrityksen kuluja, selvittämään tuotannon mahdolliset ongelmakohdat ja tutkimaan, löytyykö yksityistalouden puolelta säästömahdollisuuksia. Kun budjetti on hahmottunut, alkaa sen setviminen, onko tila pelastettavissa vai ei. Joskus harvoin konkurssi on paras ratkaisu.  

– Pankin kanssa neuvotellaan elvytysohjelman käynnistämisestä. Yleensä rahoittajat haluavat pitää tilat toiminnassa, Tammela toteaa.  

Hän korostaa, että budjetin seurantaa ja suunnittelua on tehtävä kuukausittain. Eteenpäin yleensä selviää, kun sopii maksuajat ja miettii hankinnat etukäteen. 

 

Pyydä rohkeasti apua 

Jussin ja Helin tilan talous on pääsemässä jälleen jaloilleen. Rästit ovat historiaa ja laskut saadaan maksettua ajallaan. Lainoja ei ole otettu lisää.   

– Yllättävän nopeasti tilanne lähti oikenemaan, Jussi toteaa.  

– Yksityistalouden puolella on saatu jopa rahaa säästöön sen verran, että voimme tänä syksynä vuokrata mökin viikoksi, Heli kertoo.  

He kannustavat talousvaikeuksissa olevia maatilayrittäjiä pyytämään rohkeasti apua, ottamaan sitä avoimesti vastaan ja sitoutumaan tarvittaviin toimiin.  

– Ongelmia ei kannata jäädä märehtimään yksin, sillä apua on saatavilla, Heli muistuttaa.  

Jaa artikkeli