Harjavaltalaisella Timo Setälällä on kolmen vuoden käyttökokemus Viljakas-konttikuivurista. Liikuteltava laitos soveltuu erinomaisesti erikoiskasvien ja pienten satsien kuivaukseen.

Timo Setälä hankki ensimmäisten joukossa perhe­yritys Viljakas Oy:n kehittämän merikonttiin rakennetun kuivurin nelisen vuotta sitten. Tilalla on entuudestaan lämminilmakuivuri. Se ei kuitenkaan ole kätevin vaihtoehto pienerien kuivaukseen.

– Viljelen useita erikoiskasveja, kuten kuminaa, sinappia, korianteria, camelinaa ja pellavaa, joiden hehtaarisadot ovat merkittävästi viljaa pienempiä. Niiden siemenet pitää kuitenkin saada mahdollisimman pian puinnin jälkeen kuivaukseen, jotta laatu pysyy hyvänä eivätkä esimerkiksi homeet pääse iskemään. Konttikuivurissa onnistuu vaikka puolen kuution siemenerän kuivaus, Setälä kertoo.

Kuusimetrinen konttikuivuri voidaan kuljettaa pellolle, täyttää suoraa puimurista ja aloittaa kuivaus saman tien. Silloin se toimii kylmäilma­kuivurina pienen aggregaatin avulla.

Vaihtoehtoisesti Setälä harkitsi kuivaavan perävaunun hankintaa.

– Halusin kuitenkin käyttää kuivurissa lisälämpöä prosessin jouduttamiseksi, ja aurinkoenergia edullisena vaihtoehtona kiehtoi, isäntä perustelee.

 

Aurinkoenergia kuivaa

Konttikuivurin kupeessa on 25 metriä pitkä ja neljä metriä korkea peltiteltta, joka on päällystetty muovilla ja alla on musta reikäpelti. Muovi vähentää tuulen jäähdyttävää vaikutusta tunnelissa.

– Lämpö nousee kolmionmallisen keräimen sisällä 35–40 asteeseen. Lämpöenergia puhalletaan kuivuriin, jolloin automatiikka käynnistää kuivauksen ja optimoi tehon kuivattavalle erälle sopivaksi. Vaikka lämmin ilma pakkautuessaan hieman jäähtyy, silti kuivuriin puhallettava ilma on hyvänä kesäpäivänä 15 astetta ulkoilmaa lämpimämpää, Setälä tietää kokemuksesta.

Esimerkiksi kuminan puinnin aikoihin heinä–­elokuun vaihteessa, kun vielä on hellepäiviä, etelään suunnattu 100 neliön peltipinta hehkuu kuumana. Tehoa auringosta saadaan parhaimmillaan Setälän kokemuksen mukaan 75 kilowattia, jopa lähes 100 kilowatin teho on mahdollinen. Sadepäivinä ja yöaikaan lisälämpöä tuotetaan teollisuuslämmittimellä, jotta kuivausprosessia saadaan nopeutettua.

Osan tarvitsemastaan sähköstä Kiviniemen tilan laitteisto saa lämminilmakuivurin katolla olevista aurinkopaneeleista. Pilvisinä päivinä ja yöaikaan sähkö tulee valtakunnan verkosta.

Aurinkoenergiaa hyödyntämällä saadaan kuivauskustannukset pysymään hyvin alhaisina verrattuna esimerkiksi lämminilmakuivuriin. Valitettavasti aurinkoenergiassa piilee kuitenkin sääriski.

Kuivurissa on mahdollista käyttää myös muuta lämmönlähdettä. Kontti voidaan sijoittaa esi­merkiksi tilan hakelämpökeskuksen viereen. Ilman lämmitystä kuivaus hoituu kuin kylmäilma­kuivurissa.

Aurinkokeräimenä toimii konttikuivurin vieressä oleva peltiteltta, josta lämpö puhalletaan kuivuriin, kertoo Timo Setälä.

Täsmällisesti säätyvä

Setälän mukaan Viljakkaan logiikkaohjattu automatiikka on laadukas ja se toimii luotettavasti. Ohjelmia on riittävästi, ja laitosta voidaan käyttää sekä automaatti- että käsisyötöllä.

Säätömahdollisuuksia on myös tarpeeksi. Pohja on suomulevyä, minkä vuoksi se soveltuu hyvin myös piensiemenille tavanomaisten viljalajien ohella.

Eritoten Setälä on tyytyväinen tasaiseen kuivaustulokseen ja siihen, ettei siemeniä tarvitse kähjätä käsipelillä.

– Prosessin aikana vilja pääsee vapaasti kiertämään ja sekoittumaan hydrauliikka­kuljettimen avulla. Samanaikaisesti tehokas järjestelmä puhdistaa roskat. Kuivuri myös täyttää itsensä tasaisesti.

Kuivuriin saa liitettyä elektronisen kosteusmittarin, jota voidaan tarvittaessa lukea myös etänä älypuhelimelta tai tietokoneelta.

Konttikuivuri on myös lajin vaihdon ja käytön jälkeen helppo puhdistaa esimerkiksi lehti­puhallinta käyttäen.

Kuivurissa on kolakuljetin viljan täyttöön, kierrätykseen ja tyhjennykseen. Konttia voidaan täyttää kattoluukun kautta tai ruuvi­kuljettimella suoraan peräkärrystä.

Varjopuoliksi Setälä listaa hitaan täytön ja tyhjennyksen.

– Hitaus haittaa etenkin tällaista viljelijää, joka tekee sadonkorjuun pääosin yksin. Täyttöön ja tyhjennykseen vierähtää helposti tunti kumpaankin, mikä on usein parhaasta puintiajasta pois, mies harmittelee.

Hätäillä ei kuitenkaan kannata etenkään silloin, jos puitu tavara on kosteaa, sillä syöttö­putki saattaa tukkeutua. Ongelma tulee helpottumaan, kun kolakuljettimen suorat laput vaihdetaan kaareviin.

Myös itse kuivausprosessi on aikava.

– Jos ei anna kuivuriin mitään lisälämpöä, kuivaaminen kestää kolme kertaa kauemmin kuin lämminilmakuivurissa, Setälä kuvaa.

Vehnällä, jonka puintikosteus on 20 prosenttia, 14 prosentin kuivaustulokseen pääseminen kestää kaksi vuorokautta ilman lisälämpöä.

 

Pienille erille näppärä

Timo Setälän mukaan konttikuivuri ei riitä viljatilan ainoaksi kuivuriksi, mutta erikoiskasveille pieni kuivuri on näppärä. Lämminilmakuivurissa pienten erien kuivaaminen on työlästä, ja aina on riskinsä, että pilaa koko erän liian korkealla kuivauslämpötilalla.

Konttikuivuri ei vaadi rakennusta ympärilleen, vaan se voidaan sijoittaa betoni­laatan päälle tai sepelipohjalle. Sitä voidaan siirtää esimerkiksi koukku­lava-autolla.

Pienemmän konttikuivurimallin ulkomitat ovat noin 6 x 2,5 metriä, korkeus on vajaa kolme metriä. Konttiin mahtuu 1–13 kuutiometriä kuivattavaa tuotetta. Isompi konttikuivuri­malli on kolme metriä pidempi, jolloin sen tilavuus on 2–21 kuutio­metriä. Kontteja voidaan liikutella nostolavalla, josta tulee lisä­korkeutta noin 20 senttiä.

Molemmat kontit tarvitsevat metrin verran lisäkorkeutta kallistusvaran vuoksi, eli mikäli kontti rakennetaan sisätiloihin, rakennuksen korkeuden tulisi olla vähintään neljä metriä.

Kuivuripaketti sisältää muun muassa kuljettimen, pohjakuljettimen, sulkusyöttimen, seularuuvin, rikkaruuvin, esipuhdistimen, kuivuripuhaltimen ja koko järjestelmän ohjaus­automatiikan.

Viljakas-konttikuivuri (6 m)

● Erityisesti luomu- ja erikoiskasveille.
● Joustava täyttöaste 1–13 m³.
● Mitat: pituus 6 m, leveys 2,5 m, korkeus 2,9 m, paino 3 500 kg.
● Automaattinen käynnistys ja sammutus sään mukaan sekä automaattinen kuivaustehon optimointi, viljan puhdistus ja sekoitus.
● Taajuusmuuttajaohjattu pääpuhallin (4 kW).
● Vapaasti valittavissa lämmönlähde sekä täyttö- ja tyhjennyskuljetin.
● Kuivausaika käytettävissä olevan lämmitystehon mukaan.
● 2022 kuivurimallin uutuutena mm. etäohjausjärjestelmä sekä täytön ja tyhjennyksen nopeutus (mm. kaarevat kolalaput, rullaketju sekä suurennettu esipuhdistin, poistoputket ja poistoruuvi).
● Hinta alkaen 49 500 € + alv. 24 %.

Jaa artikkeli