Yhdeksännessä polvessa 330-vuotiasta sukutilaa pyörittävä Mikko Suur-Uski jalostaa viljasta maistuvia oluita. Itseoppinut oluentekijä vannoo yhteistyön nimeen, jotta valot pysyvät kylissä päällä.

Ohrapelto lainehtii elokuun lopun raikkaassa pohjoistuulessa pian koittavaan puintiin valmistuen. Vanha isäntä kurvaa kulman takaa kottikärryjen kanssa ja huikkaa, että maistakaa palkittua Kaski-kylmäsavulageria, jonka savun tekemiseen hän on vahvasti vaikuttanut.

1978 vuoden retrohenkeen sisustetun kokous- ja spa-tilan ovesta ulos astelee tilan nykyinen isäntä Mikko Suur-­Uski, jolle nykyinen pesti ei ollut lainkaan itsestäänselvyys. Kolmilapsiselle perheelle oli 2013 valmistunut juuri uusi omakoti­talo Jyväskylään ja elämä oli vahvasti Keski-Suomessa. Isän ja oman lapsen vakava sairastuminen osui samaan saumaan, eikä tilalle ollut jatkajaa tiedossa.

– Isoisä kävi yöllä koputtamassa olkapäälle, että mitä minä oikein meinaan tehdä. En voinut sittenkään olla se henkilö, joka katkaisee yli 300-vuotisen tilan perinnön ja jatkumon.

Niinpä perhe pakkasi laukkunsa ja suuntasi kohti kotitilaa Virolahden Ravijoella. 20 vuoden poissaolon aikana maatalous oli muuttanut luonnettaan. Kun karja oli tilalta lähtenyt ja pelkäksi jyväjemmariksi Suur-Uskista ei ollut, piti keksiä jotakin muuta millä elättää perheensä. Pro­Agrian ehdotukset erikoiskasviviljelystä eivät ottaneet tulta, jalostustoiminta sitä vastoin kyllä.

– Viljan jatkojalostaminen olueksi maistui hyvältä, sillä olut on parasta, mitä ohrasta saa irti.

Vitsistä vahvaan visioon

Kun Suur-Uski souteli parikymmentä vuotta sitten ystävänsä kanssa Luotosenjärvellä, he haaveilivat mielessään kotitilan pidosta ja panimotoiminnasta. Hetken heitosta ja vitsistä tuli sittenkin totta, ja yhtiökumppaniksi löytyi nyt jo toiminnasta pois jäänyt koulukaveri naapurikylästä.

Syntyi Takatalo & Tompuri Oy, jonka ensimmäiset tuotteet lähtivät markkinoille joulukuussa 2016. Pienpanimotoiminta oli tuohon aikaan vielä melko uutta Suomessa, eikä oppia ollut liikaa tarjolla.

– Loin vahvan systemaattisen vision, jonka toteuttamiseksi sain opetella kaiken itse. Panimolaitevalmistajia kyllä löytyi maailmalta ja heiltä sai myös apua. Nyt olen sen verran oppinut oluenpanija, että voisin alkaa konsultiksi.

Suur-Uski on ominut oluen valmistamisen idean viinimaailmasta, missä mielikuva omassa tarhassa kasvavista rypälelajikkeista piirtyy viinin makuun. Takatalon tilan 30 hehtaarin peltoalalla kasvavien mallas­ohran ja kauran tunnelma siirtyy samaan tapaan olutnautiskelijoiden makuhermoille.

– Olemme ainoa suomalainen panimo, jonka päämallas on omaa tuotantoa. Ohra ja kaura tulevat omalta tilaltamme, ruista ja vehnää ostamme panimon tarpeisiin. Käytämme myös omaa vettä tuotannossa ja energian lähteenä.

Takatalo & Tompurin valmistamien oluiden Kaski-tuotemerkki juontaa juurensa ensimmäiseen olueen. Kylmäsavulager oli tuolloin ainut laatuaan maailmassa ja saa makunsa peltojen kaskesta nousevasta viilenevästä savusta.

Mikko Suur-Uski vastaa Takatalo & Tompurin oluiden resepteistä ja keittämisestä.

Parasta perheyrittämistä

Mikko Suur-Uski on itseoikeutettu yrityksen oluentekijä, hän vastaa olutresepteistä ja oluen keittämisestä. Hänen vaimonsa Marjo Suur-Uski toimii miehensä rinnalla ja hoitaa hallinto- ja toimistotöitä. Mikon veli Juha-Matti Suur-Uski on mukana tuotannossa, jakelussa, myynnissä ja markkinoinnissa samoin kuin ainut tilan ulkopuolinen työntekijä Tomi Tinkanen.

– Isäni on savustusmestari ja äitini hoitaa kauran paahtamisen. Lapsemme ovat hekin jo mukana toiminnassa kesäisin ja viikonloppuisin. Tämä on perheyrittämistä parhaimmillaan, oikea vanhan ajan maa­tila, missä kolme sukupolvea häärää jyvien ympärillä, Mikko Suur-Uski kertoo.

Takatalo & Tompurin toiminta on ympärivuotista, mutta varsinainen sesonki osuu kesään, kiitos runsaiden tapahtumien ja lämpimien säiden. Toinen myyntihuippu on jouluna. Nopeasti ja edullisesti asiakkaat saavuttava sosiaalinen media on päämarkkinointikanava. Sen lisäksi on jonkin verran paikallista lehtimainontaa.

– Markkina-alueemme on koko Suomi ja oluitamme on saatavilla Keskon ja SOK:n kaupoissa. Käytämme muutamia tukkuliikkeitä, joiden kautta saamme levitettyä tuotteemme tehokkaasti ja edullisesti myös ravintoloihin, avaa Marjo Suur-­Uski jakelua.

Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa suora­myynnillä on oma tärkeä roolinsa. Ravijärvelle asiakkaita on vetänyt viime aikoina ajankohtainen Mursu-olut, mutta Mikko Suur-Uskin mukaan on monta muutakin hyvää syytä tulla paikan päälle. Entiseen navettaan sisustettu ravintola, puoti ja terassi tuovat vipinää erityisesti kesä­aikaan.

– Alamme pitää aiemmin vain tilauksesta toiminutta ravintolaa ja keittiötä auki perjantaisin ja lauantaisin. Hiljattain meille valmistui viereiseen isoäidiltä vapautuneeseen omakotitaloon kokous-, majoitus- ja spa-tilat. Haluamme yhä useamman vierailevan ja viihtyvän tilallamme.

Markkinoilta löytyy kaksitoista erilaista Takatalo & Tompurin valmistamaa Kaski-olutta.

Yhdessä eteenpäin

Pienpanimot ovat siitä erityinen toimiala, että ne toimivat keskenään tiiviisti yhdessä tietoa ja kokemuksia jakaen. ­ Mikko Suur-Uski on omaksunut saman periaatteen seudulliseen toimintaan.

– Toimimme mahdollisimman paljon yhdessä muiden yritysten kanssa. Olemme vahvempia yhdessä ja samalla jokaisen oma bisnes kasvaa.

Maatalouden kriisiytyminen ja alasajo Suomessa on surullista. Ne valot, jotka kylistä sammuvat, syttyvät harvoin uudestaan. Tätä kehitystä vastaan Mikko Suur-Uski taistelee kaikin keinoin.

– Teen itse voitavani ja käyn puhumassa tilaisuuksissa ja webinaareissa maaseudun ja maaseutuyrittämisen puolesta, jotta tuvissa pysyvät valot päällä.

Työstään hänet on palkittu vuoden 2022 Kymenlaaksolaisena maaseututoimijana. Kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja ovat niittäneet myös Kaski-oluet, tähän asti yhteensä 16 pokaalia. Kaski Savubock voitti Suomen Paras Olut 2022-tittelin. Sitä kuvaillaan hitaasti avautuvaksi, tasapainoiseksi ja moniulot­teiseksi savuolueksi.

Takatalo & Tompuri tavoittelee tälle vuodelle 600 000 euron liikevaihtoa. Kaksi edellistä koronavuotta toivat alalle konkursseja, mutta Ravijärvellä pää on pysynyt pinnalla ja toiminta on kasvussa. Tulevaisuuteen yrittäjä katsoo realistisen varovaisesti, takana on tukku työntäyteisiä vuosia. Markkinoilla on nyt kaksitoista Takatalon tilan juuria kunnioittavaa Kaski-olutta.

– Kun toimii omilla rahoilla, on investoinnit pidettävä kurissa. Laitteet, tilat ja useat laajennukset ovat syöneet fyysistä ja henkistä pääomaa. Nyt katselemme tovin mihin maailma asettuu ja keskitymme tilan toimintoihin sekä suoramyyntiin. Aurinkovoimalan hankkimista olen miettinyt. 

Takatalon tila
RAVIJOKI

● Yrittäjäperhe: Mikko ja Marjo Suur- Uski sekä heidän kolme teini-ikäistä lastaan.
● Historia: Perustettu 1692, nyt tilaa viljelee yhdeksäs sukupolvi,  kahdeksan aiempaa tuotti maitoa.
● Hehtaarit: 30 hehtaaria omaa peltoa. Metsää sopivasti omiksi polttopuutarpeiksi.
● Viljelyssä: Mallasohraa, kauraa ja heinänurmea vuoroviljelyn hengessä. Mallasohraa eniten, pääosin panimon käyttöön, osa menee myyntiin.
● Yritystoiminnasta: Tila sai vuonna 2022 oman 330-vuotisjuhlaoluen, Kaski Imperial Stoutin.
● Erikoista: Etunimiä on kierrätetty suvussa. Esimerkiksi tilan ensimmäisen viljelijän etunimi oli Mikko.

Jaa artikkeli