KoneAgria 2023 veti väkeä Tampereelle, näyttelyyn tutustui 17 200 kävijää kolmen päivän aikana. Messuilla oli mukana ilahduttavan paljon näytteilleasettajia, ja myös uutuustarjonta oli runsas.

Useisiin näyttelyssä esiteltyihin uutuuksiin liittyi sanoja kuten automaatio tai täsmä, äly tai tekoäly, data, pilvipalvelu, Isobus ja IoT eli esineiden internet. Kyseessä saattoi olla työkoneen millintarkka toiminta pellolla, kivenkeruu, viljankuivaus tai sadon mittaaminen. Tai lämmityskattilan ohjaus, lypsylehmien käyttäytyminen, koko tilan hiililaskenta tai riskien hallinta.

Laitteiden täsmä- ja älyominaisuudet pyrkivät aiempaa tarkempaan toimintaan ja panosten käyttöön. Samalla ne tehostavat ja helpottavat maatalousyrittäjän työtä, ja todennäköisesti työ muuttuu myös piirun verran turvallisemmaksi.

Tiedon määrän lisääntyy, mikä auttaa maatalousyrittäjää johtamaan tilaansa ja tuotantoa yhä paremmin. Tietenkin sillä edellytyksellä, että laite tai järjestelmä auttaa tietotulvan käsittelyssä.

Uusia lajikkeita

Tekniikkauutuuksien lisäksi näyttelyssä julkaistiin useita kiinnostavia viljelykasvi­lajikkeita tulevalle kasvukaudelle. Niitä esittelivät Peltosiemen ja Tilasiemen.

Satoisilla kevätvehnillä Embla, Sanni ja Winx on potentiaalia tuottaa myllylaatua, jos vain kasvukausi sen suo. Kaurauutuus Nestoria mainitaan hyväksi elintarvikekauran tuottajaksi.

Monitahoisista ohrista aikaisella Lenellä on hyvä valkuaispitoisuus, Maria on ollut virallisten lajikekokeiden satoisin, ja suurijyväinen Tuomas sopii hyvin poutivillekin pelloille. Satoisat kaksitahoiset uutuudet KWS Sting ja Thalis ovat luonnollisesti mallasohrakandidaatteja.

Rehuherneistä esittäytyivät satoisat ja valkuaispitoiset Balder ja Symbios, joista jälkimmäinen on myös aikainen.

Seuraavassa on muutama poiminta teknisistä uutuuksista ja uusista koneista Suomen markkinoilla. Näyttelyssä esiteltyihin innovaatioihin palataan tulevissa numeroissa.

Multiva eCerex 600 pneumaattinen kylvö­lannoitin on suunniteltu suomalaisiin olosuhteisiin, suurille lannoite- ja siemenmäärille ja tehokkaaseen työhön. Parhaiten se sopii joko kynnetylle tai kevytmuokatulle pellolle. Kylvöä ohjataan SeedPilot Air ISOBUS -ohjaus­järjestelmällä, esimerkkinä helppo työleveyden ja ajourien määrittely. Vantaiden työ­syvyys säädetään yksilöllisesti, joten vantaista voi kylvää esimerkiksi vuorotellen paria kasvilajia niille sopiviin kylvösyvyyksiin. Täsmä­viljelyn paikka­kohtainen kylvö onnistuu neljästä säiliöstä ja Section Control -lohko-ohjaus kylvölle kahdesta vakiosäiliöstä. Työleveys on jaettu kahdeksaan lohkoon, jotka voidaan sulkea kiiloina. Lisäsäiliöistä kolmas integroidaan kakkos­säiliöön ja neljäs kiinnitetään koneen eteen. Valmistaja Dometal.

Fieldbee Powersteer -automaatti­ohjaus on helposti siirrettävissä traktorista toiseen, isoin työ on ratin irrotus ja siirto. Ratti käy samanmerkkisiin traktoreihin, erimerkkisiin tarvitaan soviteosa. Laitteiston oma padi on tarkoitettu työkäyttöön ja sen näyttö erottuu auringon­valossakin. Laitteistoon käy myös yleiskäyttöinen tabletti, jolloin siihen ladataan suomenkielinen Android-pohjainen ohjelmisto. Laitteisto padilla maksaa 4 900 € alv 0. Tarkemman RTK-korjaussignaalin voi hankkia haluamastaan palvelusta. Toinen vaihtoehto on hankkia L2 RTK Base -tuki­asema joko tilan omaan tai naapuritilojen yhteiseen käyttöön, sen veroton hinta on 1 765 €.

TurboJet i-CON piensiementen kylvölaite voidaan asentaa muokkauskoneen päälle kylvämään esimerkiksi nurmen tai kerääjäkasvin siemeniä. Levityslautasille menevä tarkka siemenmäärä valitaan syöttöpyörän lamelli- ja välipaloja vaihtamalla, ja syöttömäärä suhteessa ajonopeuteen on ohjattavissa GPS-paikannuksen mukaan. Levitysmäärä on minimissään jopa 1 kg/ha, ja koneen toimintoja ohjataan 4,3 tuuman kosketusnäytöltä. Työleveys on 3–10 metriä. Englantilaisen Stocks AG:n valmistamaa laitetta maahantuo veteliläinen Forestpolator, maatalouskoneet.fi.

Zabiel-lautasäkeessä on isot 560-milliset lautaset, kone on pitkärunkoinen ja myös lautasväli on väljä. Hinattavien koneiden työleveydet ovat 2,7 metristä kuuteen metriin. Järeärakenteisessa muokkaimessa on panostettu huolto­ystävällisyyteen muun muassa runsaalla rasvanippojen määrällä. Koneet valmistetaan Puolassa, Suomeen Zabiel-lautas­äkeitä maahantuo Koivu­mäki-Yhtiöt Sastamalasta. Nelimetrisen lautas­äkeen 18 900 euron hinta sisältää arvonlisäveron.

Tume Nova Combi Module -kylvö­lannoitin käy kaikille maalajeille ja kylvö­menetelmille. Koneen suunnittelun lähtökohtina olivat kestävyys, helppo huollettavuus ja työturvallinen käyttö. Vantaiston kulutuskestävyyttä on parannettu ja vantaat on porrastettu läpäisevyyden parantamiseksi. Lisävarusteena hydraulinen jousitus sekä sähköinen lannoitteen ja siemenen syötön kaukosäätö, jonka avulla kone on isobus-yhteensopiva ja käy täsmäviljelyyn. Kolmemetrisen veroton hinta on 61 118 € ja nelimetrisen 75 600 €.

Kuhn VBP 7160 -yhdistelmäpaalaimen iDense-automatiikka säätää automaattisesti paalauspainetta ja paalin tiiviyttä eri rehutyypeille sopivaksi ja myös olosuhteiden mukaan mittaamalla edelliseen paaliin menevän materiaalin kosteutta. Olkipaalin tiheydeksi saadaan jopa 140 kg/kuutio­metri, ja paalauskapasiteetti voi olla 30 tonnia tunnissa. Nopea paaliportti poistaa paalin ja sulkeutuu neljässä sekunnissa. Paalin sidonnan voi tehdä joko verkolla tai käärintäkalvolla. Ennakkokaupan hinta on 149 500 € alv 0, myynti Lantmännen Agro.

DeLaval Plus Käyttäytymisanalyysi kerää tietoja lehmien aktiivisuudesta, syömisestä ja märehtimisestä uusien Biosensors-korva­tagien ja navetan vastaanottimien kautta. Kerätty data menee navetan palvelimelta pilveen, jossa DeepBlue-tekoälyohjelmisto analysoi tietoja. Lisääntyvä tieto auttaa tekoälyä oppimaan ja ennustamaan yhä tarkemmin yksittäisen lehmän kiimaan tuloa tai sairastumista. Käyttäytymisanalyysin käyttäminen ei riipu lypsymenetelmästä tai -konemerkistä. Tuotannonohjauksen tuotepäällikkö Marjaana Peltola DeLavalilta kertoi, että ensimmäiset järjestelmät asennettiin kanadalaisille lypsykarjatiloille toissa kesänä, Suomessa sitä käyttää kaksi tilaa.

FimusKraft FKBP -biokaasulaitos koostuu rinnakkaisista radoista, joissa on kaksi merikonttia peräkkäin. Eri radoilla voidaan käsitellä erilaisia syötteitä, liete- tai kuivalantaa, kasvi- tai teurasjätteitä. Liete on esikäsiteltävä 20 %:n kuiva-­ainepitoisuuteen puolikuivaa fermentointi­prosessia varten. Prosessia ohjataan hallitusti, kun kontin sisällä oleva sekoitin työntää materiaalia vähitellen eteenpäin. Laitos tuottaa mahdollisimman puhdasta eli lähes rikki­vedytöntä kaasua. Prosessin tulisi toimia jatkuvasti, joten 120 lehmän tilan syötemäärään sopii kahden radan 60 kW lämpöä ja 30 kW sähköä tuottava laitos. Sen hintaluokka on 400 000 €, takaisinmaksuaika 4–6 vuotta.

Lacotec Combi 600 -viljamylly sopii sekä kuivan viljan jauhamiseen että tuoreviljan murskaamiseen. Hinattavassa koneessa on ilmajarrullinen alusta, hydrauliohjatut ja kokoontaitettavat purkuruuvit sekä pakkerivarustus tuubisäilöntää varten. Saksalaisia Lacotecin mallistossa on kiinteitä, nostolaitesovitteisia ja hinattavia myllyjä joko sähkömoottori- tai pto-käytöllä. Modulaarinen rakenne ja jauhinkiekkovalikoima mahdollistavat myllyn räätälöinnin erilaisiin tarpeisiin. Myllyjä tuo maahan kempeleläinen Haka Center.

Jaa artikkeli