Nurmelan tila investoi rohkeasti
Haapajärvelle rakennetaan tulevaisuuden navettaa. Kolme nuorta yrittäjää näkee ajankohdan sopivaksi isolle investoinnille.
Tässä kategoriassa keskitytään maatilan johtamisen ja yrittäjyyden haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Artikkeleista löytyy hyödyllistä tietoa ja vinkkejä, jotka auttavat maatilojen päivittäisten toimintojen optimoinnissa, talouden hallinnassa ja liiketoiminnan kannattavassa kasvattamisessa. Jutuissa käsitellään myös maatalouden verosuunnittelua ja maatilayrittäjien työhyvinvoinnin tukemista.
Haapajärvelle rakennetaan tulevaisuuden navettaa. Kolme nuorta yrittäjää näkee ajankohdan sopivaksi isolle investoinnille.
Maatilan ulkopuolisia työllistävän yrittäjän kannattaa opetella työnantajana toimimisen perusasiat. Työntekijätkin arvostavat työsuhdeasioiden täsmällistä hoitamista.
Yhä useampi maatila toimii myös työnantajana. Työntekijöiden tyytyväisyys syntyy mielenkiintoisista töistä ja sopivasta työmäärästä.
Vöyriläisten maitotilallisten Jonas ja Niklas Östmanin ylläpitämä itsepalvelukauppa palvelee ympäri vuorokauden. Valikoimassa on runsaasti myös muiden pientuottajien elintarvikkeita.
Viljelemme mieheni kotitilaa Keski-Pohjanmaalla, missä alkutuotanto on aina ollut kaiken alku ja juuri. Ennen lehmiä oli joka toisessa talossa, mutta täälläkin tilojen määrä on puolittunut 2000-luvun aikana. Parin viime vuoden aikana omasta lähipiiristäni jokainen on sammuttanut valot navetasta sen kuuluisan viimeisen kerran. Kun ennen iltalypsyn ajan tuli puhuttua puhelimessa toisen lypsäjän kanssa, niin nykyään luureissa
Maatilan kehittämisessä pidetään annettuna teoriapohjaisena tosiasiana niin sanottua suuruuden ekonomiaa. Sen pohjalta maatilan laajentaminen olisi aina perusteltua, koska suurentamalla peltopinta-alaa ja tuotantoeläinten määrää parannetaan kannattavuutta. Lopputuloksena viljelijä vaurastuu ja rahaa on entistä enemmän käytettävissä myös yksityistaloudessa. Henkilökohtaisesti laatimieni yli 3 000 maatilan talousselvitysten perusteella maatilan kannattavuus ja tuloksentekokyky paranee tiettyyn suuruusluokkaan saakka, jonka jälkeen maatilan
Maatalousmedioissa tuskaillaan usein sukupolvenvaihdosten vähäisyyttä. Tietyt mediat voisivat vilkaista silloin tällöin omia etusivujaan ja pohtia, onko sukupolvenvaihdosten vähäisyys yllätys. Maatalousyrittäjyys on hieno ammatti. Ne nuoret, jotka siihen ryhtyvät, eivät välitä maailmanlopun ennustuksista, vaan tekevät hommaa sydämellään ja ennen kaikkea vahvalla ammattitaidollaan. Tilaajille Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja. Jäikö juttu kesken?
Rehellisyys maan perii, tunnusti talonpoikainen Suomi. Nyt, modernissa maailmassa epärehellisyys perii kaiken muun! Unohdetaan hetkeksi trollaus, valeuutiset ja muu virtuaalimaailma ja todetaan, ettei raamatullista juurta oleva sananparsi tunnu olevan kovin suosittu politiikan arkikielessä. Monipuoluejärjestelmämme vertailu angloamerikkalaiseen kaksipuoluesysteemiin – niiden pienpuolueita unohtamatta – ei nykypolitiikan vastakkainasettelua selitä eikä oikeisto-vasemmistojako liioin. Kumpikaan järjestelmistä ei kykene tuottamaan selkeätä,
Aika on rahaa ja hukkatöihin kulutettu työaika tuhlausta. Oman navettatyön tehokkuutta kannattaa pysähtyä miettimään.
Suholan tila siirtyi gluteenittomaan viljelyyn 30 vuotta sitten. Pioneerityö erikoistuotteiden parissa vei mennessään ja sivuelinkeino kasvoi maatalouden ohi Etelä-Savon perukoilla.
Merkittävä osa maa- ja metsätilan tuloksesta tehdään verosuunnittelulla. Kirjanpidossa kannattaakin hyödyntää alan ammattilaista – ja sähköistä kirjanpitoa.
Osuusteurastamojen muutosprosessi nykypäivään alkoi runsaat 30 vuotta sitten. Silloin kuopiolainen Lihakunta ja seinäjokinen Itikka päättivät ruveta yhdistelemään toimintojaan. Perusomistus jäi osuustoimintapohjaiseksi, mutta kaupallisesta toiminnasta syntyi pörssiyhtiö Atria. Lounais-Suomen Osuusteurastamo (LSO) yhtyi tähän rulettiin, ja aikaa myöten sen kaupallinen toiminta päätyi HKScanin hoidettavaksi pörssiyhtiönä. Tässä muutosrytinässä osuusteurastamot eivät katsoneet tarvitsevansa omaa keskusliikettä, Tuottajain Lihakeskuskuntaa (TLK). Se
Lehdet + verkkosisällöt vain 119 €/vuosi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.