Tattarilta tuoksuva tila
Rajamäen luomutilalla tuotetaan tattaria gluteiinipitoisia viljoja kaihtavien kuluttajien tarpeisiin. Viljelijän näkökulmasta tattari on ilmastonmuutokseen sopeutuva ja työhuippuja tasoittava kasvi.
Näissä käytännönläheisissä artikkeleissa vieraillaan kotimaisilla ja ulkomaisilla maatiloilla. Viljelijät jakavat käytäntöjään maatilan arjesta ja päivittäisistä tehtävistään. Täältä löytyy vinkkejä ja vertaistietoa maatilan johtamisesta, tilan toimivista käytännöistä ja viljelyn eri työvaiheista, sekä maatalousyrittäjien kokemuksia tilalla tuotettavista viljelykasveista tai harjoitettavasta kotieläintaloudesta.
Rajamäen luomutilalla tuotetaan tattaria gluteiinipitoisia viljoja kaihtavien kuluttajien tarpeisiin. Viljelijän näkökulmasta tattari on ilmastonmuutokseen sopeutuva ja työhuippuja tasoittava kasvi.
Sukupolvenvaihdos onnistuu, kun tila pidetään hyvässä kunnossa ja jatkajilla on paloa yrittäjyyteen.
Peräseinäjoella asuva agrologi (AMK) Timo Haavisto aloitti viljelijänuransa vuokraamalla peltoa vanhemmiltaan. Sen jälkeen tila on kasvanut ja Haavisto on laajentanut toimintaansa maataloustarvike- ja viljakauppaan.
Honkalan tilalla satotavoitteet asetetaan korkealle ja niiden saavuttamiseksi tehdään perusteellista työtä. Suotuisina kasvukausina tilan pelloilta on korjattu valtakunnallisia ennätyssatoja.
Päiväniemen tilalla Vetelissä on ennestään hyviä kokemuksia alkiohuuhteluista. Nyt karjan perinnöllistä edistymistä nopeutetaan osallistumalla Parasta laatua alkioilla -hankkeeseen. Se pyrkii tekemään alkioista arkipäivää yhä useammalla tilalla.
Korpelan tilalla Forssassa on tuotettu maitoa kohta vuoden ajan uudessa, pitkälle automatisoidussa 150 lehmän pihatossa. Uudisrakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu myös tulevaisuuden tarpeet laajennusmahdollisuuksineen.
Sysmäläisellä Lehtosalon luomutilalla myydään ylämaankarjan lihaa. Seurustelu tilalla käyvien asiakkaiden kanssa tuo paljon iloa tilanväelle.
Suttisen marja- ja vihannestilaa kehitetään asiakkaiden tarpeita kuulostellen. Tilapuotiin väkeä vetävät kotimainen laaturuoka ja käsityöläisten taidonnäytteet. Kun kahvittelijat lisääntyivät, rakennettiin uusi kahvila jäätelöbaareineen.
Luomuviljely tehostuu hyvillä valinnoilla ja järkevällä työnteolla. Menetelmien testaaminen ei ole hukkaan heitettyä aikaa, tieto ja kokemus ovat tuottavinta pääomaa.
Anu-Maarit, Markus ja Frans Elo kuuluvat Vihannes-Laitila-konsernin tuottajaorganisaatioon. Tuotteiden yhteismarkkinointi tuo vakautta, sillä jo kylvöillä tiedetään, että tuotteille on varma ostaja. Yhteenliittymä mahdollistaa myös tuotantopanosten yhteishankinnat.
Maatilamatkailun konkarit tietävät, miten toimintaa pyöritetään. Ala-Orvolan tilan vuosikymmeniä kestänyt matkailutoiminta takaa sen, että vanhat kävijät osaavat kysyä paikkaa ja tulevat uudelleen.
Jani Härkäsellä on neljän erillisen pumpun ja 13 vuoden hyvä kokemus maalämmöstä. Aurinkoenergia pyörittää lypsyrobottia ja jäähdyttää maidon, biokaasu on ollut pitkään mietinnässä.
Lehdet + verkkosisällöt vain 119 €/vuosi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.