Siirry sisältöön

Pörheäturkkisten kyyttöjen lämmin hengitys höyryää aamupäivän pakkasilmassa. Lumi pöllyää, kun valpas lauma nelistää aitauksen portille emäntä Laura Heikkilää vastaan. Pukkilalaisella Arvilan tilalla on 47 kyyttöä, joista parikymmentä emolehmää. Idyllistä pihapiiriä elävöittävät myös suomenhevoset Lumi ja Uljas. Lampaat, poni sekä kanat ja kukko pysyttelevät navetan lämpimissä.

Arvilan tilan juuret ulottuvat vuoteen 1672. Nykyisen isännän Arvi Heikkilän vanhemmat luopuivat lypsykarjasta 80-luvulla, ja luonnonmukaiseen viljelyyn pellot siirtyivät liki 30 vuotta sitten. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2016.

– Halusimme alkuperäiskarjaa, muuten emme olisi tähän ehkä lähteneet. Luomussa kyytöt ovat olleet melkein alusta lähtien, pariskunta kertoo.

Tilan johtotähtenä on kyyttöjen eli itäsuomenkarjan harvinaisen geeniperimän säilyttäminen ja ruuan tuottaminen eettisin ja ekologisin periaattein.

Viljelyssä on luomunurmea ja -härkä­papua sekä sopimusviljeltyä puhdas­kauraa, joka myydään Kinnusen myllylle Utajärvelle.

– Viime vuonna kokeilimme myös tattaria. Se onnistui niin hyvin, ettei ole poissuljettua, vaikka jatkaisimme sen viljelyä, Arvi sanoo.

Kesäisin kyytöt syövät villiruokaa luonnonlaitumilta, talvisin niille tarjotaan nurmesta korjattua luomuapilasäilörehua ja -heinää. Nuorkarjan lisärehuna on luomukauraa ja -härkäpapua.

Lihantuotannon ja viljelyn lisäksi pienellä tilalla tarvitaan liitännäiselinkeinoja. Pihapiirissä olevaa, liki sata­vuotiasta Vähätupaa vuokrataan matkailijoille. Airbnb-palvelu sekä puskaradio ovat osoittautuneet tepsiviksi markkinointikanaviksi.

– Kesäaikoina mökki on melkein koko ajan täynnä. Muun muassa polttariporukat ovat löytäneet tänne. Olemme järjestäneet vieraille pienimuotoista ohjelmaakin, mutta monille riittää jo se, että ympärillä näkyy koko ajan eläimiä, Laura kertoo.

Pariskunta tapasi toisensa aikoinaan Helsingissä, missä Laura opiskeli eläinlääkäriksi ja Arvi agronomiksi. Akateemisia taitoja hyödynnetään maatalouden rinnalla. Laura työskentelee osa-aikaisena tarkastuseläinlääkärinä Ruokavirastolla ja Arvi tekee tiloille kirjanpitoa.

Arvilan tilan yrittäjä­paris­kuntaa Laura ja Arvi Heikkilää yhdistää yhteinen näkemys maa­taloudesta ja ympäristö­arvoista.
Arvilan tilan yrittäjä­paris­kuntaa Laura ja Arvi Heikkilää yhdistää yhteinen näkemys maa­taloudesta ja ympäristö­arvoista.

Geeniperimää vaalien

Uhanalaisia kyyttöjä on Suomessa vajaat 2 000. Laura toteaa, että heidän tilallaan rodun ylläpito perustuu siihen, että lihaa saadaan kaupaksi. Vasikat kasvatetaan omista emolehmistä, joista ne vieroitetaan puolivuotiaina. Teuraaksi eläimet viedään parivuotiaina.