Siirry sisältöön

Lumi pöllyää tielle, kun iso harmaa talo rakennusrykelmineen tulee näkyviin. Kauempana rakennusten takana näkyy liikettä. Lumisella laitumella muutama lehmä syö tyytyväisenä heinää talvimyrskystä välittämättä. Lisää lehmiä seisoo tai makoilee katoksen alla tuulensuojassa. Olemme Tor­niossa, Arpelan kylässä Kukkolanmaan lypsykarjatilalla.

– Tiineet hiehot ja umpiset on pidetty vuodesta 2017 asti ympärivuotisesti ulkona. Hiehot ovat poikiessaan hyväkuntoisia ja -jalkaisia. Ummessa oleville ulkona on hyvin pehkutilaa makoilemiseen. Tavoitteena olisi perustaa ympärivuotinen jaloittelutarha myös lypsäville, emäntä Tiina Mykkälä kertoo.

Kukkolanmaa on isäntä Aki Mykkälän kotitila. Kun hän aloitti vuonna 2004, oli tilalla 60 lehmän parsinavetta. Tiina tuli mukaan neljä vuotta myöhemmin, kun Akin isä jäi eläkkeelle.

– Joka vuosi on jotain investoitu. Vuonna 2012 rakennettiin pihatto ja samalla laajensimme nykyiseen eläinmäärään ja kolmeen lypsy­robottiin. Lypsäviä on nyt 155 ja nuor­karjaa 130, Aki Mykkälä kertoo.

Kymmenisen vuotta sitten Tiina Mykkälä teki isännän siskon kanssa tilan maidosta myös jäätelöä, mutta siitä luovuttiin.

– Kaikkeen ei aika riitä. Laitteet ovat kyllä vielä tallessa ja joskus omiin tarpeisiin on tehty erä, hän sanoo.

Sininen hetki Kukkolanmaan tilalla 10. joulukuuta. Tilan sijainti lähellä napapiiriä näkyy paitsi talvisen päivän lyhyydessä myös lumen määrässä.
Sininen hetki Kukkolanmaan tilalla 10. joulukuuta. Tilan sijainti lähellä napapiiriä näkyy paitsi talvisen päivän lyhyydessä myös lumen määrässä.

Haasteiden kautta hyvä tuotos