Siirry sisältöön

Kauran teollinen käyttö Suomessa on viidessä vuodessa yli kolminkertaistunut. Viime vuonna kauratuotteiden vienti kasvoi peräti 19 prosenttia. Merkittäviä vientimaita ovat Saksa, Italia, Espanja, Puola ja Hollanti, EU:n ulkopuolella Japani, Kiina ja Etelä-Korea.

Kaura on viljoistamme ainut, jota viedään merkittävässä määrin ulkomaille. Muualla Euroopassa kauraa viljellään vielä suuremmaksi osaksi rehuksi, joskin elintarvikekäyttö lisääntyy myös muualla Euroopassa.

– Suomi on hyvällä uralla kaurajalosteiden viejänä, viljelijäyhteistyöstä vastaava hankintapäällikkö Minna Oravuo Raisiolta kertoo.

Satavuotias Elovena-tuotemerkki on kaikille tuttu. Elovena-tuoteperheeseen kuuluu kaurahiutaleiden lisäksi lukuisia aamupala- ja välipalatuotteita, joita viedään kasvavassa määrin myös muualle Eurooppaan. Pääpaino on kuitenkin hiutaleiden ja jauhojen viennissä teollisuuden raaka-aineeksi.

Suomalaiset ovat kaurapuuronsyöjä­kansaa. Viime vuosina kaurapuuro on kuidun ja hyvien rasvojen vuoksi saanut tukevamman lautaspaikan terveystietoisten lautasilla eri puolilla Eurooppaa ja Aasiaa. Raisio on profiloitunut terveelliseen, sydän­ystävälliseen ruokaan.

– Markkinoilla on paljon hyviä tuotteita ja lisää on tulossa. Uusia kaurainnovaatioita ja painonhallintaratkaisuja on parhaillaan työn alla. Ylipäätään yhtiöllä on kova halu löytää uusia tuotteita, jotka edistävät terveellisempiä ruokatottumuksia. Liiketoimintaa pyritään kasvattamaan yritys­ostoin, Oravuo toteaa.

Raisio on hyvällä etumatkalla etenkin gluteenittomien kauratuotteiden osalta.

– Siinä olemme hyvin kilpailukykyisiä ja kysytty yhteistyökumppani Euroopassa, Oravuo toteaa.

Sopimusviljely elinehto

Raisio Oyj:n kauranhankinta perustuu sopimustuotantoon.

– Suuri joukko sopimusviljelijöitä varmistaa laatukauran riittävän saatavuuden myös haastavissa markkinatilanteissa. Se on meille elinehto, Oravuo painottaa.

Tarjolla on useita erilaisia sopimus­malleja erilaisine kannustimineen ja laatu­lisineen.