Siirry sisältöön

Humppilassa luomu-emolehmätilaa pitävä Joni Heikkilä on vuonna 1920 perustetun sukutilan neljäs isäntä. Sukupolvenvaihdos tehtiin reilu kaksikymmentä vuotta sitten. Heikkilä on vuosien saatossa laajentanut tilaa huomattavasti. Nykyisin poikivia lehmiä on vajaa sata, viljelyalaa 250 hehtaaria. Tila toimii sopimustuottajana HK Foodsille. Karjan rehujen ohella Heikkilä tuottaa luomu­kauraa.

– Tosiasia on se, että jos haluaa keskimääräisen suomalaisen työntekijän palkan, tilakokoa on kasvatettava. Omalla kohdallani raja on nyt tullut vastaan, Joni Heikkilä toteaa.

49-vuotias yrittäjä on miettinyt, jaksaako hän tehdä töitä eläkeikään asti. Hän työskentelee vuodessa noin 3 000 tuntia, lomia liikenee kaksi viikon pätkää. Heikkilällä on puoliso ja 12-, 8- ja 5-vuotiaat lapset. Puolisolla on oma työura eikä hän ole mukana tilan toiminnassa.

– Puolisoni vastaa lasten- ja kodinhoidosta ja on pienimuotoisesti apuna poikima-­aikana. Kesällä hän lähinnä tuo eväitä pellolle.

Suurimmaksi työn kuormittajaksi Heikkilä kokee byrokratian. Viljelykirjan­pidon ja verotusasiat hän hoitaa itse ja vain tarkistuttaa asiantuntijalla. Laskut hän hyväksyy sähköisellä taloushallintojärjestelmällä.

– Byrokratia on muuttunut yhä raskaammaksi, ja luomutilan kirjanpitoon on tullut koko ajan lisää pieniä kiristyksiä, joita on kirjattava päivittäin. Ne vievät aikaa.

Työmäärää oli vähennettävä

Heikkilä on etsinyt tietoisesti helpotuksia arkeensa muun muassa vähentämällä karjanhoitoon liittyvää työmäärää.

– Kun ennen jaoin heinän paalisilppu­rilla, nyt ruokin kokonaisilla paaleilla. Olen vähentänyt kuivitusta lisäämällä turpeenkäyttöä, hän mainitsee esimerkkeinä.