Eläin Pellervo on kotieläintuottajan ammattimedia, joka tarjoaa ajantasaista tietoa alan kehityksestä ja tulevaisuudesta. Se palvelee kaikkia kotieläintalouden aloja, niin maidon-, lihan- kuin munantuottajia.
Päivi ja Jouni Kaustisen navetan rakentamisessa suositaan paikallisia ja kotimaisia tuotteita ja yrityksiä. Urakoitsijoina ovat pitkäaikaiset yhteistyökumppanit. Päivi kertoo juttusarjan toisessa osassa, miten työt lähtivät käyntiin ja kuinka karjamäärä yli kaksinkertaistetaan.
Jouni ja Päivi Kaustisen tilalle rakennetaan tänä vuonna uusi navetta 120 lypsylehmälle. Päivi Kaustinen kertoo rakennusprosessin vaiheista juttusarjassa: ensimmäisessä osassa siitä, mitä on tapahtunut ennen ensimmäistäkään kauhan kuopaisua.
Somerolla rakennetaan parhaillaan uutta 1 200-paikkaista lihasikalaa, jonka myötä Alitalon tilan sianlihantuotanto kolminkertaistuu. Jatkossa tilalla pyritään nivomaan sikatalous ja peltoviljely tiiviiksi, toinen toistaan tukevaksi kokonaisuudeksi.
Lietelannasta ja rehujäämistä tehty syöte etenee reaktorisäiliössä hitaasti hämmennettynä. Prosessi antaa mikrobeille hyvät eväät metaanintuotantoon termofiilisellä eli noin +55 celsiusasteen lämpötila-alueella toimivassa biokaasulaitoksessa.
Kouvolalainen luomuviljelijä ja emolehmätuottaja Tommi Hasu ei pelkää virheitä eikä haasteita. Kun tavoitteena on jättää seuraaville sukupolville entistä hyväkuntoisempi maa, on oltava sekä ahkera ja rohkea että avoin uusille ideoille. Omaa modernin emännän rooliaan hakeva Elina Laaksonen antaa puolisolle täyden tukensa.
Lypsykarja elää Junikan tilalla Viitasaarella viimeistä kesäänsä. Isäntäväki luopuu maidontuotannosta haikein mielin, mutta laitumella on jo uutta elämää: tyytyväistä ylämaankarjaa eli pörriköitä.
Huolimatta kasvukauden pitenemisestä nurmi peittoaa varmuudellaan uudet viljelykasvit nautojen rehuina. Nurmea on myös kiittäminen monesta ympäristöteosta.
Havukan tilalla tavoite mitataan meijeriin lähetetyn maidon määrässä. Viime vuonna yhden lypsyrobotin navetassa päädyttiin yli 900 000 litraan. Kova keskituotos, viime vuonna 13 700 kiloa, tulee siinä sivussa.
Outi ja Mikko Kuisman maitotila osallistui tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään sorkan alueen ihotulehduksen esiintymistä suomalaisissa lypsykarjoissa. Tuloksia odotetaan jännityksellä, mutta tutkijoiden koetaan tekevän työtään maidontuottajien parhaaksi.
Umpilehmien ruokinnasta ja olosuhteista navetassa on viime vuosina puhuttu paljon. Syystäkin, sillä onnistunut umpikausi säästää monelta ikävältä lypsykauden taas alkaessa. Sairauksista johtuva eläimen poisto ja uuden kasvattaminen tilalle on kallista lystiä.
Kimmo Kaskisen ja Stina Kurjen kokemus on, että peruskorjaamalla pääsee vanhassakin navetassa hyvään tulokseen. Vaikka on saneerattu kustannustehokkaasti, tärkeissä asioissa ei ole valittu halvimpia tuotteita.
Reilu vuosi sitten muodostunut Suomen suurin luomumaitotila Virroilla on tehnyt kaikkensa saadakseen rehun riittämään ensin märän ja sitten kuivan kesän jäljiltä. Lähes kahdeksansataapäisen karjan ruokkimiseksi on paalitettu kesantoja kauempaakin.
Kiviluoman tilan uusi, kahden robotin pihatto on suunniteltu toimivuus ja helppohoitoisuus edellä. Vastavalmistuneeseen pihattoon on monistettu vanhassa pihatossa hyväksi havaitut ratkaisut ja korjattu puutteet. Lopputuloksena on selkeäpiirteinen, valoisa ja hiljainen pihatto ajanmukaisella tietotekniikalla varustettuna.
Toimivan, eläimille hyvän ratkaisun ei ole pakko olla kallis. Pietinmäen tilalle rakennettiin olkipohjainen makuuhalli parsinavetan pariksi. Se kohensi eläinten hyvinvointia ja mahdollisti eläinmäärän kasvattamisen. Suunnitelmissa on, että ensi vuonna makuuhallia laajennetaan ja laakasiiloon sijoitetaan lypsyasema.
Ollilan Maito Oy:n uusi luomupihatto on valoisa, ilmava, selkeä ja käytännöllinen. Listaan voi lisätä vielä lämmin: ensimmäinen, talven pitkä pakkaskausi ei jähmettänyt vesikuppeja eikä aiheuttanut muitakaan ongelmia.
Maatalousyhtymä Kuortin navetassa lehmien kestävyyttä pidetään arvossa myös lukujen valossa. Laidunnus nähdään oleelliseksi osaksi kestävyyden parantamista. Se paikkaa navettaolojen puutteita.
Tanskalaisen Dava Foodsin kanssa nelisen vuotta sitten liittoutunut Munakunta haluaa jatkossa pitää itseään paremmin esillä. Työtä hoitamaan on palkattu oma toimitusjohtaja.
Tilaa lehtemme
Maatilan Pellervo 9 x - Eläin Pellervo 7 x vuodessa
Maatilan Pellervo kertoo maatalousyrittäjien arjesta erilaisilla tiloilla ympäri Suomen. Mitä tiloilla on tehty, jotta voidaan tuottaa hyvää, terveellistä ja turvallista ruokaa kestävästi ja kustannustehokkaasti?
Eläin Pellervo on kotieläintuottajan ammattimedia, joka tarjoaa ajantasaista tietoa alan kehityksestä ja tulevaisuudesta. Se palvelee kaikkia kotieläintalouden aloja, niin maidon, lihan kuin munan tuottajia.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.