Hankkija-leirissä kuohuu Salon seudulla. Hankkija perustaa alueelle omia myymälöitään, ja sen yhteistyökumppani SSO Maatalous myy myös Agritekin koneita.

Viljelijöiden ja metsänomistajien asiakkuuksista käydään Salon seudulla kovaa kisaa Hankkija-ryhmän sisällä.

Suur-Seudun Osuuskauppa on tytäryhtiönsä SSO Maatalous Oy:n kautta toiminut Hankkijan tuotteiden jälleenmyyjänä Salon alueella. Viimeisen vuoden aikana Hankkijan ja SSO Maatalouden yhteistyö on kuitenkin saanut näkyviä säröjä.

Salon Hankkijan avajaiset houkuttelivat maatalousväkeä paikalle.

Agritekin koneet SSO:lle

SSO Maatalous pudotti kesäkuussa uutispommin, kun se kertoi yhteistyösopimuksestaan Agritekin kanssa. SSO Maatalous Oy ryhtyi myymään Agritekin maahantuomia Case IH ja New Holland -traktoreita ja leikkuupuimureita, Kverneland- ja Joskin-työkoneita sekä niiden varaosia koko myyntialueellaan.

SSO Maatalous kertoi myös avaavansa uuden maatalouskaupan toimipisteen Vihdin Nummelassa sijaitsevan S-Raudan yhteyteen.

SSO Maatalous ja Agritek solmivat maatalouskoneiden ja varaosien myyntiä koskevan yhteistyösopimuksen. Toimitusjohtajat Vesa Tyykilä ja Tomi Niemi luonnehtivat yhteistyötä monella tapaa uraauurtavaksi koko Suomen maatalouskonekaupalle.

Se kertoi myös ottavansa valikoimiinsa Cemagro Oy:n maahantuomat lannoitteet. Niitä oli jo aikaisemmin myynyt toinen Hankkijan tuotteita myyvä alueosuuskaupan omistama maatalouskauppa, seinäjokelainen Eepee Agri.

Asiakkaille SSO Maatalous tiedotti, että uusista edustuksista huolimatta se myy myös Hankkijan valikoimiin kuuluvia tuotteita kuten ennenkin. Myyntisopimus on voimassa vuoden 2018 loppuun asti.

Hankkija avasi Saloon

Hankkija ei jäänyt toimettomana seuraamaan yhteistyökumppanista osin kilpailijaksi muuttuneen SSO:n toimia. Se avasi tänä syksynä SSO Maatalouden ydinalueelle kaksi omaa toimipistettä: myymälän Saloon ja myyntikonttorin Somerolle. Somerolla on nyt neljä maataloustarvikkeita myyvää kivijalkakauppaa.

Salon Hankkijan virallisia avajaisia vietettiin joulukuun alussa. ”Tämä on yli kymmeneen vuoteen ensimmäinen kerta, kun Hankija avaa uuden myymälän uudelle paikkakunnalle”, Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö sanoi avajaispuheessaan.

Salossa Hankkijan avarissa lähes 1 500 neliön tiloissa työskentelee kahdeksan henkilöä. He myyvät kaikkia maatalouden tuotantopanoksia, koneita, tarvikkeita ja varaosia, sekä tekevät viljakauppaa.

Lokakuun alussa Hankkijan toimitusjohtajana aloittanut Jyrki Lepistö kertoo, että Hankkijalla on nyt 54 toimipistettä. ”Tällä hetkellä ei ole suunnitelmaa lisäyksistä eikä vähennyksistä, mutta jos muutoksia tulee, niin ennemminkin lisäyksiä”, hän sanoo.

Lepistö ajaa John Deerellä

”Puhtaan suomalaisen ruuan arvostus on kasvussa”, Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö muistutti Salon myymälän avajaisissa.

Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö on myös sivutoiminen maatalousyrittäjä. Hänen kasvinviljelytilansa sijaitsee neljän kilometrin päässä Salon keskustasta. Lepistö osallistuu tilan hoitoon mahdollisuuksien mukaan, mutta suuren osan tilan töistä tekevät hänen vanhempansa.

”Oma tila on hyvä tapa pitää tuntumaa käytännön viljelyyn”, hän toteaa.

Lepistön tilalla työt tehdään Hankkijan omilla merkeillä. ”John Deere -traktoreita on useampikin, ja ruohonleikkurikin on John Deere. Työkoneina on Väderstad ja Amazone, perävaununa Junkkari”, Lepistö luettelee.

HELENA ANTTILA-LINDEMAN, teksti ja kuvat

Jaa artikkeli