Kauhavalla porkkanaa viljelevät Olli-Matti ja Laura Rintala ovat panostaneet teollisuusporkkanan viljelyyn tosissaan. Oman kuorimon lisäksi tärkeässä roolissa ovat vakituiset asiakkuussuhteet.

Kauhavalla porkkanaa viljelevä Olli-Matti Rintala pitää erikoiskasvien viljelyn elinehtona markkinoiden löytämistä. Etenkin silloin, kun asiakkaat eivät löydy kaupan sektorilta, vaan pääosin teollisuudesta. Parhaimmat edellytykset viljelylle ovat hänen mukaansa vakituisissa sopimusasiakkuuksissa.

Porkkanaa Olli-Matti tuottaa yhdessä vaimonsa Laura Rintalan kanssa. Heidän yhteis­omisteinen yrityksensä Juures Eetvartit Oy on yksi tuottajayrityksistä, jotka viljelevät vakituisesti Kauhavalla toimivalle ja Atrian omistamalle elintarvikevalmistaja Domretorille. Domretorin lisäksi Juures Eetvartit Oy:n asiak­kaat löytyvät kuopiolaisesta kasvisruokavalmistaja Kasvis Galleria Oy:stä sekä erilaisista tukkuliikkeistä. Porkkanaa Rintalat viljelevät toista vuotta. Sitä ennen vuonna 2014 sukupolvenvaihdoksen kokeneen Rintalan tilan pelloilla kasvoi lanttu.

– Peltotöitä on tehty ihan lapsesta asti, Olli-Matti kertoo.

Laura sanoo kiinnostuksen tarttuneen miehen mukana, yhdessä taivaltaen.

 

Olli-Matti ja Laura Rintala viljelevät porkkanaa toista vuottaan.

Asiakkaat tärkein juttu

Juures Eetvartit Oy:n Rintalat perustivat vuonna 2018. Samana vuonna he hankkivat kuorintalinjaston Sakari Yliniemeltä Nivalasta, jonne Rintalat aiemmin toimittivat lanttua kuorittavaksi. Ensimmäinen toimintavuosi mentiin Nivalassa Yliniemen tiloissa. Kuorinta­linjaston oston myötä myös Yliniemen solmimat asiakkuussuhteet siirtyivät Juures Eetvarteille.

Kuorimon toiminta siirtyi Kauhavalle omiin toimitiloihin hieman ennen porkkananviljelyn aloittamista vuonna 2019. Kuorimo­investointi maksoi Rintaloille 300 000 euroa. Kuorimossa kuoritaan, viipaloidaan ja pätkitään myös lanttua. Sitä Juures Eetvarteille toimittaa muutama Etelä-Suomessa toimiva tuottaja. Myös lantut menevät Rintaloilta samoille asiakkaille kuin porkkanat.

– Tärkein juttu on se, että on asiakkaat. Porkkanat eivät säily vuotta kauempaa varastossa. Porkkanaa voi tulla helposti 60 tonnia hehtaarilta.

Porkkananviljelyssä kuluvan vuoden kasvu­kausi ulottui toukokuun alun paikkeilla tapahtuneista kylvöistä aina syys–lokakuun tietämille osuneisiin porkkanan nostoihin. Olli-Matti pitää Kauhavan seudun multavia maita oivana juuresten kasvualustana, koska sellainen maa-aines pystyy sitomaan kosteutta paremmin ja kestää täten helpommin kuivempia kausia.

Rintaloiden porkkananviljelyn ja kuorimon töissä pariskuntaa auttavat Olli-Matin vanhemmat sekä edelleen mukana kuvioissa oleva Sakari Yliniemi. Syksyn sesonkiaikana Juures Eetvartit maksaa palkkaa seitsemälle työntekijälle.

 

Rintaloilla on peltoalaa kaikkiaan 25 hehtaaria. Niistä porkkanaa viljellään noin 10 hehtaarilla.

Kuorimossa menossa sesonki

Kasvukauden loppu aloittaa toisen sesongin, jonka päässä häämöttää joulu. Kuorimossa riittää kiirettä lokakuusta aina jouluaaton alusaikoihin. Kuoritut ja esikäsitellyt juurekset ovat kysyttyä tavaraa asiakkaiden jouluisten laatikkoruokien valmistuksessa. Viljelyn sesonkiluonteisuutta helpottavat pariskunnan toisaalla tapahtuvat päivätyöt. Olli-Matti toimii siivouslaitevalmistaja Kärcherin aluepäällikkönä ja Laura puolestaan vakuutusyhtiö LähiTapiolan esimiestehtävissä.

Tänä vuonna porkkanan viljelyala on vähän alle 10 hehtaaria. Lantun ja porkkanan hehtaarisadot liikkuvat yleisesti ottaen 50–60 tonnin luokassa. Kaikkiaan Rintaloilla on peltoja 25 hehtaarin verran. Niistä osa on vuokramaita. Viljeltävät porkkanalajikkeet Rintaloilla ovat Blanes ja Fontana.

– Tyypilliset teollisuuslajikkeet, Olli-Matti sanoo.

Viljeltävä pinta-ala vaihtelee sen mukaan, mitä asiakkaiden kanssa sovitaan toivotuista tuotantomääristä. Tärkeässä osassa Rintaloiden porkkananviljelyä on viljelykierto. Samalla lohkolla on porkkanaa vain kerran viidessä vuodessa. Tällöin viljelyssä päästään Olli-Matin mukaan paitsi vähemmällä työmäärällä, myös pienemmällä torjunta-aineiden käytöllä.

– Tuholaispaine ei ole niin kova, kun pellot ovat aina kaukana toisistaan. Viljelykierto parantaa myös varastokestävyyttä.

Juures Eetvartit Oy
KAUHAVA

Yrittäjät: Olli-Matti Rintala 39, ja Laura Rintala, 38. Olli-Matti työskentelee myös siivouslaitevalmistaja Kärcherin aluepäällikkönä ja Laura vakuutusyhtiö LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalla palvelupäällikkönä.

Historia: neljäs sukupolvi tilalla.

Viljely: peltoa on kaikkiaan 25 hehtaaria.

Liikevaihto: ilman maataloustukia 180 000 euroa (2020). 

Jaa artikkeli