Anu-Maarit, Markus ja Frans Elo kuuluvat Vihannes-Laitila-konsernin tuottaja­organisaatioon. Tuotteiden yhteis­markkinointi tuo vakautta, sillä jo kylvöillä tiedetään, että tuotteille on varma ostaja. Yhteen­liittymä mahdollistaa myös tuotanto­panosten yhteis­hankinnat.

Elon tilalla Laitilassa porkkanaa ja punajuurta on viljelty jo neljännesvuosisadan ajan. Tänä kesänä kasvussa on 50 hehtaaria porkkanaa ja kuusi hehtaaria punajuurta, lisäksi vilja-alaa on noin 170 hehtaaria.

– Porkkanan nostotyö alkaa yleensä elokuun puolivälin paikkeilla, käsi kädessä puintien kanssa. Viimeiset oranssit juurekset nousevat puulaatikoihin lokakuun loppupuolella. Silloin kylmä­varastoissa pitäisi olla kolmisentuhatta 2,5 kuution laatikkoa, Markus Elo laskeskelee.

Varastoista tavaraa kuljetetaan pakkaamolle alkusyksystä aina seuraavaan kevääseen asti etukäteen päätetyn aikataulun mukaan.

– Tavaraa otetaan vastaan tasaisesti eri viljelijöiltä, jolloin varastotappioiden riskit jakaantuvat. Kun toimitusaika tiedetään etukäteen, osataan valita kevätkaudelle asti parhaiten säilyvät lajikkeet, viljelijät perustelevat.

Tuotantomääristä ja toimitusajoista sovitaan Vihannes-Laitilan kanssa jo talvella, jotta se voi puolestaan tehdä ennakkosopimukset kaupan kanssa.

– Yhteistyö tuo markkinoille ennakoitavuutta. Kun meitä tuottajia on useita, kyetään pakkaamolle toimittamaan luvattu kilomäärä, vaikka sato osin epä­onnistuisikin. Jos taas sato ylittää odotukset, iso yritys yleensä löytää sopimuksen ylittäville porkkanaerille markkinat, Elot toteavat.

 

Vetoapua tukirahoista

Vihannes-Laitila siirtyi vuonna 1999 varsinaissuomalaisten viljelijöiden omistukseen. Tuottajaorganisaatio perustettiin vuonna 2006.

– Yhteistyö oli meille entuudestaan tuttua, mutta tuottajaorganisaatiohyväksynnän myötä tuli mahdollisuus hakea EU-tukea muun muassa pakkaamoiden laitehankintoihin ja muuhun kehittämiseen. Nyt meillä on ajantasaiset laitteistot pakkaamoissa, eikä kaikkea investointirahaa tarvinnut kerätä viljelijöiltä, Markus Elo toteaa.

Viljelijät huolehtivat omien tuotantopanostensa hankkimisesta, mutta ajoittain Vihannes-Laitilassa tehdään myös yhteisostoja. Esimerkiksi käyvät vaikka porkkanakemppiä ja -kärpästä torjuvat verkot.

Kertainvestointi oli iso, mutta Elot uskovat suojaverkkojen kestävän vuosien käyttöä.

– Vaikka verkkoa käytettäessä joudutaan jättämään leveähkö huoltokäytävä, pinta-alan pienenemisestä huolimatta sadonlisäys on tuntuva. Tavara on myös laadukkaampaa, kun kemppi ei ole päässyt kovettamaan porkkanankantoja.

Ennen suojaverkkojen käyttöä kempin saastuttamia lohkoja jouduttiin ruiskuttamaan pahimmillaan muutaman päivän välein. Nyt porkkanapelloilta torjutaan kemian keinoin vain rikkakasveja, ja verkon ansiosta riittää aiempaa pienempi annosmäärä.

– Torjunta-aineet eivät ole kenellekään hyväksi. Verkot ovat ehkä parasta mitä porkkananviljelyssä on vähään aikaan tapahtunut. Viljely on mukavampaa ja lopputuote puhtaampi ja terveellisempi, Markus tähdentää.

Verkon alla kasveilla on oma mikroilmastonsa. Esimerkiksi kasvinsuojeluaineiden käyttömääriä voidaan vähentää

Osaamisella eteenpäin

Viljelyä ja laitteistoa on laitilalaistilalla kehitetty määrä­tietoisesti ja osallistuttu koelajiketoimintaan. Oppia on haettu lukuisilta ulkomaan opintomatkoilta, lisäksi viljelyssä tarvittavia koneita ja laitteita on omin innovaatioin parannettu.

Porkkanat korjataan itsekulkevalla kimppakoneella, joka nostaa sadon suoraan traktorin perävaunussa oleviin säilytyslaatikoihin.

– Ideoimme ja teetimme paikallisella metalliverstaalla neljä perävaunua, joissa lisälaitteena on traktorin takarenkaiden kokoiset, kääntyvät takapyörät. Ne lasketaan pellolla alas, jotta vaunu ei uppoa sateisinakaan syksyinä eikä massa tiivistä peltoa, Frans kertoo.

Viime vuonna Elon tila yhtiöitettiin Jusinmäki Oy:ksi, ja agrologiksi opiskeleva Frans tuli virallisesti mukaan.

– Porkkanan ja punajuuren viljely on innostavaa, sillä ala kehittyy koko ajan. Juureksissa on aivan eri tavalla potentiaalia kuin vaikkapa viljassa, nuori mies toteaa.

Jaa artikkeli