Miika Soinin Youtube-videoita odottavat tuhannet katsojat, sillä tiedossa on aina jotain hauskaa, kiinnostavaa tai uutta. Kameran katse on tiukasti maataloudessa.

Isokyröläinen Muwex-nimellä tubettava maanviljelijä Miika Soini tietää, millainen video uppoaa katsojiin.

– Se on jotain sellaista, jossa on aitoutta ja autenttisuutta ja jotain, johon katsoja voi samaistua, hän tiivistää.

Tästä kertoo se, että Muwexin suosituimmalla, jo vuosia sitten kuvatulla ”Traktorin upotus” -videolla on 140 000 katsojaa. Siinä Miika ajelee kamera päässään ja rupattelee leppoisasti, pohtii ja tuumailee äestämisen oloja… kunnes yhtäkkiä traktori alkaa vajota pehmeään peltoon. Käynnistyy armoton sadattelu, joka raikuu pitkin Pohjanmaan aakeeta laakeeta.

Huumorimakupaloja tarjonnasta löytyy yhä, mutta enää Miika ei lähtisi videoilla yhtä roisisti kiroilemaan. 11 vuotta videoiden parissa on hionut tekijäänsä.

Kaikki sai alkunsa video- ja tietokonepeliharrastuksesta. Miika innostui maailmankuulun ruotsalaisen tubettaja PewDiePien eli Felix Kjellbergin pelivideoista ja alkoi tehdä niitä itsekin.

– Innostuin maatalousaiheista, sillä tuolloin niitä ei kukaan vielä tehnyt.

Nykyisin hän kuvaa Farming Simulator -pelivideoita Muwex-pelikanavalle, jolla on 13 000 tilaajaa. Youtubeen hänelle on kertynyt 20 000 tilaajaa. Tilaajaluvut eivät kerro näkyvyydestä, sillä videoita katsotaan pääosin ilmaiseksi. Esimerkiksi hänen tekemällään, suositulla kauranpuintivideolla on jo 76 000 katsomiskertaa.

Tubettaja tietää mistä puhuu

Miikan Youtube-videoiden sisältö on laaja ja kattaa kaikkea mahdollista maatilan arkitöistä alan uusimmasta teknologiasta raportoimiseen. Videoil­laan hän esittelee myös uusia maatalouskoneita ja tekee yhteistyötä muun muassa Valtran kanssa.

– Kone-esittelyjä tekisin niin paljon kuin niitä tulee. Tykkään ajaa koneella kamera päässä työn ohessa ja kuvata intuitiivisesti, mitä kohdalle sattuu. Rahaa näissä videoissa liikkuu harvemmin, yhteistyö hyödyttää minua lähinnä maa­tilan töissä.

Miika viljelee Isokyrössä Uittolan tilaa isänsä Veli Soinin kanssa. Noin 70 hehtaarin kasvin­viljelytilalla tuotetaan hernettä, ohraa ja kauraa. Muutaman vuoden sisällä tila on jäämässä Miikan vastuulle isän siirtyessä varhais­eläkkeelle. Vanhemmat tekevät muuttoa tilalta uuteen taloonsa, jonka jälkeen Miikan naisystävä muuttaa tilalle.

Teknisesti noheva nuori isäntä on tuonut kotitilalleen paljon uutta automatiikkaa. Hän näkee maatalouden tulevaisuuden valoisana.

– Nykypäivänäkään kun ruokaa ei ole saatavissa muilla keinoin, hän heittää.

Yhden korren varassa ei Uittolankaan tilalla toimita. Miika perusti muutama vuosi sitten kuvauspalveluja maatalouden eri toimijoille myyvän yrityksen. Hän tuottaa videoita, livestriimaa, editoi ja valokuvaa – tarvittaessa taivaalle nousee myös dronekamera. Asiakkaiksi on löytynyt isojakin tilaajia. Muun muassa joulun alla hän editoi Hankkijalle joulukalenterin.

Tiloille näkyvyyttä

Koulutuksen Miika on hankkinut sekä vartijan että maatalousyrittäjän ammatteihin. Kuvaamisessa hän on itseoppinut.

– Eniten olen oppinut Youtubesta, kirjoista ja tietenkin kuvaamalla paljon.

Pienestä pitäen visuaalisesti suuntautunut mies osaa katsoa asioita kuvallisesti, hallitsee valojen, varjojen ja sommitel­mien taian.

Miika tietää, ettei digitaalisuutta ja visuaa­lista markkinointia voi enää maataloudessa sivuuttaa. Epäröiviä tilallisia hän kannustaa aloittamaan matalalla kynnyksellä.

– Kannattaa mennä rohkeasti mukaan esimerkiksi webinaareihin, koska siellä ovat muutkin viljelijät. Somea käyttämällä voi parantaa tilan näkyvyyttä ja jos ei itse osaa, kannattaa ostaa palvelua tai palkata henkilökuntaa.

Tiukasti ajassa kiinni

Nykytekniikka, ympäristöasiat ja digitaalisuus ovat osa Uittolan tilan arkea, mikä näkyy myös Miikan Youtube-videoissa. Parhaillaan hän on aloittamassa maatalouden datatalouteen liittyvää yhteistyötä Data­Space Europen kanssa.

– Ajatuksena on paremman katteen saaminen datatalouden avulla. Tämä on hyvä esimerkki aiheesta, joka katsojaa ei ehkä heti kiinnosta, ja siksi minun on tarkkaan mietittävä, miten asian videoilla esitän.

Palaute ja vuorovaikutus katsojien kanssa ovat auttaneet häntä sisältöjen ideoinnissa ja kehittämisessä. Kontaktien kautta Miika on saanut elämäänsä myös yllättäviä kokemuksia.

– Eräs katsoja pyysi minua mukaan Ukrainaan viemään avustuskuljetusta. Olimme reissussa joulun alla ja veimme sinne muun muassa villasukkia, leluja ja superäitiyspakkauksia. Tein reissulla ”Jouluksi Ukrainaan” -videon. Jossain vaiheessa aion mennä takaisin, sillä haluan tehdä videon ukrainalaisesta maanviljelystä.

Omaan kaksoisuraansa täydellä sydämellään suhtautuvalla yrittäjällä on vahva motivaatio tekemisilleen.

– Maatalous, yrittäjyys ja videoiden teko on minulla verissä! Nautin, kun saan tehdä oman näköistä jälkeä. Eikä tämä työltä tunnu, sillä kuvaaminen on terapeuttista, aivan kuin juttelisin ystävälleni.

MIIKA SOINI

28, maanviljelijä tubettaja, kuvausalan yrittäjä.

Viljelee kotitilaansa Isossakyrössä.

Videointi ja tietokonepelit ovat hänelle sekä työ että mieluisa harrastus. Harrastaa myös liikuntaa.

Inspiraationa ovat muut kiinnostavat tubettajat.

Voimahahmo: Ukrainan peloton ja sinnikäs presidentti Volodimir Zelensky.

Jaa artikkeli