Hyvä Sato -kilpailu käytiin viime kesänä aiempaa haastavammissa sääoloissa. Kaikilla joukkueilla sadon arvo kattoi muuttuvat kustannukset ja työkustannukset. Edellisenä vuonna näin ei ollut; silloin viljelytukia joutuivat juokseviin kuluihin käyttämään kärkikaksikkoa lukuun ottamatta kaikki joukkueet. Syitä tähän olivat kevätvehnän päätyminen rehuksi, lintujen aiheuttamat satotappiot ja lupiinin kaltaiset riskipitoiset kasvivalinnat.

Vuonna 2015 Hyvä Sato -kilpailun joukkueet saivat edellistä vuotta arvokkaampia satoja. Viljelykasvit oli valittu huolellisesti pitäen eurot mielessä. Sadot olivat suuria, koska kaikki viljaa tavanomaisesti viljelleet saivat lähes kuusi tai jopa yli seitsemän tonnia hehtaarilta. Luomuviljelijöilläkin sadot olivat varsin mukavat. Siementuotanto toi hyvät tulot vehnää ja ohraa viljelleille muihin käyttötarkoituksiin nähden. Siementuotannon taloudellista tulosta parantaa hiukan se, että laskennassa ei huomioida siitä aiheutuvaa lisätyötä, kuten kuivurin ja perävaunujen puhdistamista tai omaa viljelysten tarkastusta. Saadusta katteesta osa täytyy laskea korvaukseksi tälle työlle ja sen jälkeen kiinteille kustannuksille kuten muillakin kasveilla.

Rukiin viljelijät tarttuivat jo ennen kylvöä tarjottuihin kiinteähintaisiin sopimuksiin, mikä oli onnistunut ratkaisu. Mikään joukkue ei flopannut täydellisesti, vaan kaikki saivat sadostaan yli 500 euroa hehtaarilta. Edellisenä vuonna jäätiin jopa nollille ja vain kahdella joukkueella myyntituloja tuli yli tuhat euroa hehtaarilta.

Luomun asema talouskilpailussa on edelleen vahva. Joukkueet ovat saaneet kelpo satoja ja hinnat ovat olleet hyviä. Yksi syy ovat onnistuneet hintakiinnitykset. Erityisesti viime vuonna luomujoukkueilla oli myös selvästi muita pienemmät kustannukset.


Hyvä Sato -viljelykilpailun voitti ViljelijänBernerin joukkue. Paras kate irtosi huikealla 7,6 tonnin siemenvehnäsadolla. Kapteeni Lasse Matikaista onnittelivat kilpakumppanit, joista vasemmalla Patrik Erlund NSL:n joukkueesta, Elosadon Jukka Kivelä, Juha Helenius Yliopiston professoreiden joukkueesta, Jukka Rajala Luomuinstituutista sekä professoreiden joukkueen Markku Yli-Halla.

HYVÄ SATO KILPAILUN TULOKSET 2015

Joukkue Kate €/ha
Berner 1298
Elosato 1219
NSL 1077
Luomuinstituutti 826
HY Proffat 825
Berner2 541

Kate B= Sadon arvo ja tuet yhteensä – muuttuvat ja työkustannukset yhteensä. Kate B:n avulla katetaan kiinteitä kustannuksia, kuten koneita ja rakennuksia sekä oman pääoman tuottoa.


Taulukon saat esiin suurempana tästä.

SILJA VUORI, teksti

Jaa artikkeli