Eläin Pellervo on kotieläintuottajan ammattimedia, joka tarjoaa ajantasaista tietoa alan kehityksestä ja tulevaisuudesta. Se palvelee kaikkia kotieläintalouden aloja, niin maidon-, lihan- kuin munantuottajia.
Päivi ja Jouni Kaustisen navetan rakentamisessa suositaan paikallisia ja kotimaisia tuotteita ja yrityksiä. Urakoitsijoina ovat pitkäaikaiset yhteistyökumppanit. Päivi kertoo juttusarjan toisessa osassa, miten työt lähtivät käyntiin ja kuinka karjamäärä yli kaksinkertaistetaan.
Jouni ja Päivi Kaustisen tilalle rakennetaan tänä vuonna uusi navetta 120 lypsylehmälle. Päivi Kaustinen kertoo rakennusprosessin vaiheista juttusarjassa: ensimmäisessä osassa siitä, mitä on tapahtunut ennen ensimmäistäkään kauhan kuopaisua.
Somerolla rakennetaan parhaillaan uutta 1 200-paikkaista lihasikalaa, jonka myötä Alitalon tilan sianlihantuotanto kolminkertaistuu. Jatkossa tilalla pyritään nivomaan sikatalous ja peltoviljely tiiviiksi, toinen toistaan tukevaksi kokonaisuudeksi.
Lietelannasta ja rehujäämistä tehty syöte etenee reaktorisäiliössä hitaasti hämmennettynä. Prosessi antaa mikrobeille hyvät eväät metaanintuotantoon termofiilisellä eli noin +55 celsiusasteen lämpötila-alueella toimivassa biokaasulaitoksessa.
NC-koneistajakoulutuksen käynyt Jari Saarikoski työskenteli pitkään koneyrittäjänä, kunnes vaihtoi kymmenkunta vuotta sitten työmaansa broileremojen kasvatukseen. Nyt siitosmunia tuotetaan neljässä hallissa 28 000 emon voimin.
Toimivan navettaratkaisun ei tarvitse välttämättä olla miljoonan euron robottinavetta. Kierrätysmateriaaleja hyödyntäen vaiheittain toteutetut rakennusratkaisut pitävät velkataakan siedettävänä. Se rauhoittaa hermoja ja antaa yrittämiseen valinnanvapautta.
Poikima-apua antaessa on tärkeää säilyttää oma pää kylmänä. Jos tuntee virheasennon, helposti ajattelee, että tämä pitää saada äkkiä ulos. Väkisin repiessä voi menettää sekä vasikan että emän.
Kuluttajat ovat viime vuosina siirtyneet sanoista tekoihin ostamalla yhä enemmän kotimaassa kasvatettua lihaa, vaikkei mihin hintaan hyvänsä. Suomalaiselle lihalle näyttää löytyvän kysyntää myös maailmalta.
Tiukka kilpailu pellosta ja sianlihan heikko markkinatilanne ovat pitäneet Lauri Kurteliuksen sikalasuunnitelmat pöytälaatikossa. Työ toiveammatin parissa vaatii tarkkaa taloutta ja jatkuvaa vyön kiristystä.
Ryhmittely, runsas kuivitus ja raitis ilma ovat riittävän ravinnon ohella vasikan kasvatuksen tärkeimmät edellytykset. Vasikoiden tarttuvien tautien ehkäisyssä ja hallinnassa avainasemassa on ryhmittely.
Kokkilan tilalla Petäjävedellä käännettiin yhdeksän vuotta sitten uusi lehti nuorten isäntien aloittaessa tilanpidon. Ensimmäinen askel kohti nykyaikaista maidontuotantoa oli pyöreän pihaton rakentaminen.
Heini Hakkarainen ja Jussi Kinnunen kutsuvat kuluttajia tutustumaan maitotilaansa Kivijärvellä. Pariskunta uskoo tuottajien ja kuluttajien kohtaamisten hälventävän virheellisiä tietoja maataloudesta.
Ravinteiden kierrätykseen on nyt tarjolla hankerahaa ja yritystukia. Uudenlaisilla yhteistyöverkostoilla voidaan luoda kannattavuutta lisääviä malleja, hankekoordinaattori Tarja Haaranen sanoo.
Viime joulun alla lohjalaisen Jouni Auvisen 50-päiseen lypsykarjaan iski mystinen tauti, joka tappoi puolet lehmistä ja teki loputkin maidottomiksi. Lahjoituslehmien turvin tilan maidontuotanto voi käynnistyä uudelleen.
Kriivarin tilalla Kokemäellä on pidetty lähes parikymmentä vuotta poroja hoitamassa perinteistä hakamaisemaa. Parhaimmillaan tokassa on ollut 30 poroa.
Hyvin hoidetut eläimet, riittävästi tilaa ja kuivikepohja. Siinä Lankisten resepti pihvikarjan hyvinvointiin.
Tilaa lehtemme
Maatilan Pellervo 9 x - Eläin Pellervo 7 x vuodessa
Maatilan Pellervo kertoo maatalousyrittäjien arjesta erilaisilla tiloilla ympäri Suomen. Mitä tiloilla on tehty, jotta voidaan tuottaa hyvää, terveellistä ja turvallista ruokaa kestävästi ja kustannustehokkaasti?
Eläin Pellervo on kotieläintuottajan ammattimedia, joka tarjoaa ajantasaista tietoa alan kehityksestä ja tulevaisuudesta. Se palvelee kaikkia kotieläintalouden aloja, niin maidon, lihan kuin munan tuottajia.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.