Eläin Pellervo on kotieläintuottajan ammattimedia, joka tarjoaa ajantasaista tietoa alan kehityksestä ja tulevaisuudesta. Se palvelee kaikkia kotieläintalouden aloja, niin maidon-, lihan- kuin munantuottajia.
Päivi ja Jouni Kaustisen navetan rakentamisessa suositaan paikallisia ja kotimaisia tuotteita ja yrityksiä. Urakoitsijoina ovat pitkäaikaiset yhteistyökumppanit. Päivi kertoo juttusarjan toisessa osassa, miten työt lähtivät käyntiin ja kuinka karjamäärä yli kaksinkertaistetaan.
Jouni ja Päivi Kaustisen tilalle rakennetaan tänä vuonna uusi navetta 120 lypsylehmälle. Päivi Kaustinen kertoo rakennusprosessin vaiheista juttusarjassa: ensimmäisessä osassa siitä, mitä on tapahtunut ennen ensimmäistäkään kauhan kuopaisua.
Somerolla rakennetaan parhaillaan uutta 1 200-paikkaista lihasikalaa, jonka myötä Alitalon tilan sianlihantuotanto kolminkertaistuu. Jatkossa tilalla pyritään nivomaan sikatalous ja peltoviljely tiiviiksi, toinen toistaan tukevaksi kokonaisuudeksi.
Lietelannasta ja rehujäämistä tehty syöte etenee reaktorisäiliössä hitaasti hämmennettynä. Prosessi antaa mikrobeille hyvät eväät metaanintuotantoon termofiilisellä eli noin +55 celsiusasteen lämpötila-alueella toimivassa biokaasulaitoksessa.
Tutkijat kehittävät kaukokartoitukseen perustuvaa menetelmää nurmirehun laadun ja määrän arvioimiseksi. Viljelijälle se tarjoaa tietoa esimerkiksi nurmen korjuuajankohdasta.
Palkitun kalkkunatilan peruskiviä ovat sukutilan perinteet, lintujen hyvinvointi, oma energiantuotanto ja jatkuva uuden oppiminen. Tiedätkö, miten ketsuppipullon korkki liittyy kalkkunankasvatukseen?
Takana on varsin mukava talvi ainakin hiihdon ystävien näkökulmasta. Lumipeitettä piisasi joulukuulta huhtikuulle keskitalven liukastelujaksoa lukuun ottamatta. Kun talvi on hyvä hiihtäjille, on se hyvä myös lehmille, jotka hiihdon sijaan nauttivat lumen pöllyttelystä ulkotarhassa. Lumi puhdistaa sorkkia ja valo piristää eläinkunnan edustajiakin. Lehmistäkin löytyy toki ulkoilmaa inhoavia nörttejä, joille riittää pieni jaloittelu vaikkapa vain navetan
Lypsytuoreena tankista ja paistovalmiina pannulle; Koivumäen tilalla tuotettua maitoa ja naudanlihaa on voinut ostaa suoramyyntinä reilun vuoden ajan. Pienillä investoinneilla käynnistynyt palvelu etenee harkituin askelin.
Suomalainen maidon- ja lihantuotanto pärjää kansainvälisessä vertailussa varsin hyvin. Tuotostaso ja laatu ovat korkealla, ja tuotannon ekologisuudessakin pärjäämme. Tästä kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) synteesiraportti suomalaisen nautakarjatalouden kestävyydestä. Raportin mukaan Suomi on kasvihuonekaasujen kokonaispäästöissä naudanlihantuotannossa neljänneksi paras ja maidontuotannossa kuudenneksi paras 30 maan joukossa. Tuotettua kiloa kohti sijoitus on lihassa yhdeksäs ja maidossa viides. Eri maiden kesken
Viskaalin tilan biokaasulaitoksen rakentaminen etenee. Emäntä Tuula Kukkola-Räinä jatkaa hanketta kuvaavaa juttusarjaa kertomalla teknologiavalinnan haasteista.
Nostanpa kissan pöydälle. Nautojen roolin ilmastopahiksena. Seuraan lähes kaikkia maamme päämedioita ja kyllä ihmetyttää, kuinka vähän kerrotaan siitä, mitä me tuottajat teemme naudasta aiheutuvien päästöjen vähentämiseksi. Ymmärrän toki, että julkisessa keskustelussa puhutaan mielellään, kuinka ilmastopäästöjä on pystytty vähentämään. Maatalouden päästöt eivät Tilastokeskuksen lukujen mukaan ole viimeisen kymmenen vuoden aikana paljoakaan pienentyneet ja nautakarjan päästötkin lähinnä
Digiloikka lehmän ruokintaan -hanke tuo reaaliaikaisen anturidatan tukemaan lypsylehmän tasapainoista ruokintaa. Tavoitteena on ruokintajärjestelmä, joka reagoisi muutoksiin viiveettä.
Rehumäskissä on vähän ravintoaineita, mutta sen vaikutus lihan makuun yltää taiten laitettuna Michelin-tähden arvoiseksi. Kaartilan mallaspossuissa rehureseptiikka näkyy hyvänä lihakkuutena ja runsaana silavana.
Eläinkuljettaja Kimmo Rouvali on nähnyt ajovuosiensa aikana sikatalouden muuttuvan ja kiireen lisääntyvän, mutta hänestä itsestään kiire ei ole saanut otetta. Hän ehtii aina vaihtaa ajatuksia tuodessaan porsastiloille uusia eläimiä.
Kulmalan luomumaitotilalle valmistui 343-paikkainen hiekkaparsipihatto vuonna 2021. Sen viereen tehtiin toinen pihatto, johon sijoitettiin poikimakarsinat ja lypsyasema. Nyt tilaa riittää jokaiselle eläinryhmälle, sillä myös aiemmin rakennetut navetat ovat käyttökelpoiset.
Tilaajille
Tilaa lehtemme
Maatilan Pellervo 9 x - Eläin Pellervo 7 x vuodessa
Maatilan Pellervo kertoo maatalousyrittäjien arjesta erilaisilla tiloilla ympäri Suomen. Mitä tiloilla on tehty, jotta voidaan tuottaa hyvää, terveellistä ja turvallista ruokaa kestävästi ja kustannustehokkaasti?
Eläin Pellervo on kotieläintuottajan ammattimedia, joka tarjoaa ajantasaista tietoa alan kehityksestä ja tulevaisuudesta. Se palvelee kaikkia kotieläintalouden aloja, niin maidon, lihan kuin munan tuottajia.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.